Általános vélemény szerint az autóban utazók számára a biztonsági öv nyújtja a legnagyobb védelmet. Ugyanakkor sokan azzal érvelnek, hogy ha balesetben az öv csatja elromlik, deformálódik akkor ugyancsak veszélyes helyzetet teremthet. Tudta-e, hogy ezt a sok vitát kiváltó eszközt 133 évvel ezelőtt szabadalmaztatták New Yorkban, mégpedig éppen a taxi utasainak védelme érdekében? Íme a biztonsági öv rövid története.

Az eredeti felfedezés egy angol mérnök, George Cayley nevéhez fűződik. Ő az 1800-as évek vége fele alkotta meg az első biztonsági övet, amely a siklórepülők pilótáinak védelmét szolgálta.

Az első szabadalommal védett biztonsági övet viszont az amerikai Edward J. Claghorn alkotta meg, a találmányt 1855. február 10-én jegyezték be New Yorkban. Claghorn úr a taxiban utazó turisták testi épségét kívánta megőrizni az övvel. Az idők során aztán a biztonsági öv lassan-lassan megjelent a gyárakból kikerült autókban. Abban az időben még nem volt olyan kulcsfontosságú téma az autózás általános biztonsága.

Egészen az 1930-as évek közepéig kellett az emberiségnek várnia, mire több amerikai orvos elkezdte tesztelni az utas hasán keresztben áthaladó biztonsági övet. A pozitív eredményeket az orvosok nagyon gyorsan felismerték. Ennek következtében elkezdték sürgetni az autógyárakat, hogy minden gépkocsiba eleve építsenek bele biztonsági övet.

Első lépésként, 1954-ben az Amerikai Versenyautó Klub tette kötelezővé a két-pontos, hason át rögzítő öv használatát az autóversenyzés során. A következő évben az Autótervező Mérnönök Társasága létrehozta az Autó Biztonsági-öv Bizottságot. Így végül is az autóversenyzők voltak akik először viselték kötelezően az öveket, s ezzel megmenekültek egy csomó súlyos sérüléstől.


Nils Bohlin, svéd mérnök

Az igazi technikai áttörés a modern biztonsági öv kialakításában 1958-ban, egy svéd mérnök jóvoltából történt. Nils Bohlin felfedezte a 3 ponton rögzített biztonsági övet. Addig ugyanis az övet csak két ponton rögzítették, ami a test alsó felét védte. A svéd Volvo cég 1958-ban fel is fogadta Bohlin urat, aki megtervezte a ma is ismert biztonsági övet.

Az új öv már az autós felső és alsó testrészét is védte. Az öv egyszerű volt, de nagyon hatékony, ezért a többi autógyár is kölcsönvette a tervet. Amikor Bohlin 2002-ben meghalt, a Volvo gyár becslése szerint több, mint egymillió életet mentett meg az öv bevezetése óta eltelt addigi négy évtizedben.

Amikor a biztonsági öv hatékonyságának híre eljutott az amerikai társadalomhoz, az öv iránti kereslet az egekbe szökött. Az autós cégek az övet opcionális eszközként kínálták, sőt még a benzinkutaknál is meg lehetett vásárolni. Végül is csak 1966-ban vált az amerikai autók kötelező tartozékává a biztonsági öv. A fejlett világ országaiban kb. 1975-re már minden autót felszereltek ezzel az eszközzel.

Ahogy népszerűsödtek az övek, úgy fejlődött a jogszabályi háttér is. A biztonsági öv kötelező használatát előíró első törvényt az ausztráliai Viktória államban hozták 1970-ben.

Bár a jogszabályok sok országban előírták a biztonsági öv beépítését, a használatuk már egy másik kérdés volt. Amerikában 25 évnél is tovább tartott mire a különböző államok elkezdték bevezetni a kötelező öv használatot. Az igen lassú folyamat 1995-ben ért véget, amikor már egyet kivéve, az USA összes államában büntetés járt ha az öv nem volt becsatolva. A kivételt New Hampshire képezte, de mára már ott is kötelező az öv használat.


A Ford felfújható biztonsági öve

Fejlődhet-e tovább a biztonsági öv? A Ford autógyár 2001-ben megalkotta a felfújódó övet. Ebbe beleépítettek egy mini légzsákot, ami a vállrészen felfújódik ütközés esetén. A többi autógyár is azon dolgozik, hogy még kényelmesebb biztonsági övet dolgozzanak ki. A kisérleti darabok között található X alakú öv, személyre szabott öv, és több különböző tervezési fázisban levő öv. Az még a jövő zenéje, hogy ezek közül melyik lesz népszerű, esetleg kötelező, no és persze az, hogy hogyan befolyásolja majd a vezetési stílusunkat.

A gyermekek számára az életkornak megfelelő biztonsági ülés nyújt védelmet, sőt az angol Technological Systems nevű cég a várandós mamák számára speciális biztonsági övet fejlesztett ki.

Biztonsági öv kutyáknak

Végül pedig ne felejtsük el, hogy az autóban nem csak emberek utazhatnak, négylábú kedvenceink is időnként a hátsó ülésen tanyáznak. Őket is védenünk kell.

Lejegyezte: MK