Hé bringás! Ismered a stop táblát?

Képzeljék el a következő helyszínt. Január elején, egy álmos reggelen, 7 óra körül Mosonmagyaróváron a Terv utcában egy taxi mögött tisztes távolsággal autózom. Mögöttem is araszoló kocsik. Lassan haladunk, részben mert kint a 30-as tábla – több példányban is -, részben pedig mert esik a hó, sötét van, alig látni, azaz a látási viszonyok meglehetősen rosszak. Útközben láttam bicikleseket is és nem értettem ilyen időben hogy lehet bringára pattanni. Nem fáznak? Nem féltik az életüket a 2 centis kerekeken?

Közben megérkeztünk egy kereszteződésbe, ahol a jobb oldalról csatlakozó utcából jövőket egy stop tábla állítja meg. Kivéve egy biciklist. Szinte biztos vagyok abban, ha az előttem haladó járműt nem egy rutinos taxis vezeti, akkor aznap reggeltől egy biciklissel kevesebb él a földön.

A stop tábla ugye mindenkire vonatkozik – gondolná a normál autós. Kivéve a bringást. Ő ugyanis úgy zúgott be a taxis elé, hogy szinte elállt a szívverésem. Ma sem tudom, hogy a taxi vezetője hogyan tudta kikerülni a váratlan akadályt. Én is mázlista vagyok, mert betartottam a követési távolságot, így nem kerültem veszélybe. És akkor megint elöntött a méreg, mert sok biciklis egyszerűen nem tartja be a szabályokat, ön- és közveszélyesen közlekednek.
Már-már azt kezdem hinni, hogy a biciklihez is kellene jogosítvány. Mi van akkor, ha azért viselkedik ostobán olyan sok bringás mert nem tudják a szabályokat? Hát ismét álljon itt egy kis biciklis ismertető amiről egyébként már korábban is írtunk – és jó lenne ha minél többen el is olvasnák. Főleg kedves biciklisek!

A biztonságos biciklizés legfontosabb szabályai

1. Legyen látható és hallható a biciklis

A bringa kötelező tartozékai: kötelező első és egy hátsó lámpa is, melyek mindegyike legalább 150 méter távolságról látszik. A színeket illetően, fehér színű első lámpa, vörös színű hátsó lámpa, csengő, vörös színű hátsó prizma, borostyánsárga színű küllőprizma. Lakott területen kívül kötelező a láthatósági mellény. Bár nem kötelező, de célszerű a bicikli pedáljaira borostyánsárga prizmákat szerelni.

2. A bringás tudjon megállni

Kötelező a két, egymástól független fék is. Tehát, első fék és hátsó fék. Ez ilyen egyszerű.

3. Táblák ismerete

A közlekedési táblák mindenkire vonatkoznak. Sajnos sok bringás azt hiszi, ő bárhol kerekezhet, ahol elfér. Hát ez nem így van. A legtöbb tévhit még mindig az egyirárnyú utcákban való biciklis közlekedésből fakad.

Nos, kerékpárosoknak csak akkor szabad ellenirányba behajtani, ha a kiegészítő tábla ezt megengedi. Pont. Attól, ha tábla tiltja az úttesten kerékpározást, még nem szabad automatikusan a járdán tekerni. Ugyanis járdán csak akkor szabad biciklizni, ha az úttest alkalmatlan a kerékpáros közlekedésre. Egyéb esetekben tilos, kivéve 12 éven aluliak számára.

4. Helyes viselkedés


Láttam már kutyát rohanni a gazdija mellett, szegény ebnek földig lógott a nyelve. Pedig illene tudnia a bringás kutyatulajdonosnak, hogy tilos biciklizés közben kutyát sétáltatni.
A zsonglőrködés is a cirkuszba való, mert fájdalmas cirkusz keletkezhet ha balesetet okoz az elengedett kormánnyal haladó biciklis. Ezt is tiltja a szabály!

A bicikliző barátok, családtagok nem hajthatnak egymás mellett, kivéve az önálló kerékpárúton. Közúton tilos.

A zebra is egy érdekes hely bringás szempontból. A kijelölt gyalogos átkelőhelyen csak kerékpárról leszállva, a bringát tolva lehet átkelni. Kivéve, ha kerékpáros átvezetés van felfestve.

Szabály nem tiltja, de önvédelemből erősen javasolt, hogy kerülje a fej- vagy fülhallgató használatát. Sokkal biztonságosabb, ha nemcsak látja, hanem hallja is, mi történik a közlekedésben.

Remélhetően sok biciklis szeretné felfrissíteni, vagy pontosítani ismereteit a közúti közlekedés szabályairól szóló rendelet tanulmányozásával megtehet. Hosszú, nehéz olvasmány, de itt egy kis technikai segítség.

Miután megjelent a képernyőjén a szöveg, a billentyűzeten nyomja le a ctrl (control) és “f” billentyűket. Ekkor megjelenik egy mini ablak, amibe beírhatja azt a szót, amit a szövegben szeretne megtalálni. Például beírja “kerékpár”. E művelet következtében a szövegben valamilyen színnel kiemelten megjelnik az össze “kerékpár” szó.

Lejegyezte: MK.