Furcsa közlekedési szabályok

Vajon előfordult-e már valakivel, hogy mielőtt kocsiba ült átgondolta, hogy milyen rengeteg közlekedési szabályt kell(ene) betartania. No, talán a kresz vizsga előtt ez elképzelhető, de valószínű sokunk nem foglalkozik a témával. A szabályok között vannak újak, amiket kevésbé tart be az autós vagy éppen biciklis társadalom, és persze vannak meglehetősen furcsák is.

Egy rövid kitekintést adunk a világba és felsoroljuk a legkülönösebb közlekedési előírásokat. Lassan úgyis közeledik a turista szezon, nehogy valakit azért büntessenek meg, mert sosem hallott az adott jogszabályról. Mert ugye a törvény nem tudása…

A külföldön való vezetés amúgy is elég stresszt okoz, legalább a jogszabályokkal legyen már tisztában a kedves autós. A gyűjtemény csak európai országokról szól, a távolkeleti, amerikai furcsa szabályok száma olyan nagy, hogy azokról külön kellene írni. Mellesleg valószínű, hogy kocsival inkább európai útra indul a magyar autós.

Mielőtt belemerülnek az olvasásba, kérem ne feldjék: ez egy komoly lista, nem a kabaré csütörtök adásába készült szövegből való. Persze a tanulságot ezekből a szabályokból is levonhatjuk, amit az írás legvégén találnak.

Cyprusi közlekedési szabály

A ciprusi közlekedési előírások tiltják, hogy vezetés közben az autóban együnk vagy igyunk. Aki ezt a törvényt megszegi ebben a parányi szigetországban, pénzbüntetést és büntető pontot is kap. Szóval tessék kérem nem éhesen vagy szomjasan ülni a volán mögé.

Viszont 0.049 % véralkoholszint nem bűn, tehát a szomjúságot sörrel is meg lehet akadályozni mielőtt Cipruson autóba ülünk. Az már más kérdés, hogy kánikulában mit szól a porzó vesénk erre a szabályra.

Dán közlekedési szabály


Jogszabály szerint kötelező az autó alatti területet átvizsgálni, hogy nincs-e ott elbújva egy gyermek. Még jó, hogy erre külön gondolt a törvényhozó, hiszen hová máshová rejtőzne indulás előtt a csemete ha nem a kocsi alá.

Francia közlekedési szabály

Már most szerezze be az alkoholszondát ha francia területre merészkedik autóval. Ugyanis ez a kis ketyere kötelező tartozék, minden autóban kell lennie egy vadonat újnak. Egyébként a franciáknál a vezetés közben megengedett véralkohol szint maximum 0,5 g/liter. Ne feledjék, ez nem a kötelező mérték!

Német közlekedési szabály


A német autópályákon igazán ki lehet próbálni egy kocsi képességeit, hiszen nincs sebességkorlátozás, kivéve ahol van. Azonban vigyázzon hány kilómétert tesz meg 200-al, mert ha hamarabb kifogy az üzemanyag és emiatt leáll az autó az autópályán, a kellemetlenség mellé még büntetést is kap. Javaslat: ha német autópályán vezetünk, gyakran pillantsunk az üzemanyag kijelzőre.

Orosz közlekedési szabály


Az orosz törvényhozás is gondolt az autósokra, azaz a kocsik tisztaságára. Törvényszegést jelent, ha valaki koszos kocsival közlekedik. Kész, ennyi. Mocskos az autó? Fizess! Ha egy jó kiadós eső után sáros a járgány, az első út a kocsimosóba vezessen ám, csak nehogy már útközben megbüntessék!

Spanyol közlekedési szabály

A napfényes spanyol utakon autózók szemeit még a törvény is védi. Kötelező ugyanis napszemüveget tartani a kocsiban! Tehát azt javaslom, hogy legyen egy napszemüveg a járgányban, csak úgy, bemutatásra. Egy olcsó kínai is megteszi, kevesebbe kerül, mint a büntetés.

A másik figyelemre érdemes szabály pedig a parkolást érinti. Bizonyos spanyol városokban az útnak csak azon az oldalán szabad parkolni, ahol a páratlan számú házak sorakoznak. Tehát parkolás előtt nézzen jól körül, de esetleg előtte vegye le a napszemüvegét!

Svájci közlekedési szabály


Svájc, ez a kicsi alpesi ország nagyon támogatja a kocsimosó vállalkozásokat. Magánszemélynek ugyanis tilos vasárnap autót mosnia. Ha vasárnap érkezik Svájcba kocsival és már alig lát ki a szélvédőn a mocsoktól, akkor is várjon hétfőig, mert nagyon sokba kerülhet a tisztaság. Ha turistaként egy egész hetet ott tölt, akkor mindenképpen illesszen be egy kocsimosást valamelyik hétköznapra.

Mi a tanulság?


Az előző, fura szabályoknak való megfelelés annyira könnyen megvalósítható: vegyük igénybe a taxi szolgáltatást. Nincs gond az alkoholszondára, a taxisofőr nem fog enni-inni útközben, a kocsija tiszta, a benzintank töltöttségére figyel, van napszemüvege, stb. Bármely ország taxisai biztosan ismerik a saját szabályaikat, melyeket be is tartanak. Nekik a létük függ ettől.

Lejegyezte: MK