Autóvezetési tippek várandós nőknek

Terhes nő hibás döntése okozott szörnyű balesetet nemrég. Egy rosszul felmért előzés következtében a nő szülei meghaltak, férje és kisfia megsérült, ő pedig a roncsok között hozta világra a második gyermekét. A baba jól van, túlélte a zord körülményeket. Azon most nem is gondolkodom, hogy két felnőtt férfi mellett miért a 8 hónapos várandós anyuka vezetett.

Mire figyeljen a várandós nő mielőtt a volánhoz ül?

  1. A terhesség későbbi szakaszában kerülje a vezetést, inkább utasként üljön autóba. Ugyanis előfordulhat, hogy már kényelmetlenül szűk a hely a volán mögött, a mama hasa túl közel van a kormányhoz. Legalább 20 cm távolság az ajánlatos a hasfal és a volán között.
  2. Ne vezessen olyan vastag kabátban, pulóverben stb., ami megakadályozza a biztonsági öv javasolt elhelyezését.
  3. Mindenképpen 3 ponton rögzített biztonsági övvel felszerelt autót vezessen. A hason áthaladó övszakaszt a hason minél lejjebb tegye magára, amennyire csak lehet. A felső övszakaszt pedig a szegycsonton át vezesse.
  4. A légzsák működését ne kapcsolja ki. Ez amúgy sem ajánlott, de terhes nők esetében semmiképpen nem javasolt.
  5. Nagyon rossz időjárási körülmények között, jeges úton ne vállajon autóvezetést. A terhesség a hormonális változások miatt az ítélőképességre is hat. A várandós nők hamarabb elfáradnak, lassabb a reakcióidejük. Ez nem szégyen és nem a tehetetlenség miatt van, egyszerű élettani következmény.
  6. Próbálja meg a kormány magasságát úgy beállítani, hogy az alsó íve inkább a mellkas fele nézzen. Ne feledje a korábban említett 20 centis távolságot!
  7. Gondolja át vezetés előtt, hogy tényleg sofőrködnie kell-e. A közlekedés biztonságát ne vegye magától értetődőnek. A várandós anyuka már nem csak a saját testéért felelős.
  8. Ha nincs más lehetőség és mégis vezetnie kell, álljon meg gyakrabban és sétálja körbe az autót párszor, ezzel a vérkeringését stimulálja.
  9. Szülés után várjon legalább 3 hetet a vezetéssel, normál szülés esetén. Ha császármetszés történt, minimum 6 hétig ne vezessen autót.


A terhesség nem betegség, de bizonyos dolgokban korlátozza a várandós nőt. A testsúly, a test alakjának változása a megszokott kényelmet kicsit felülírja. Az új hormonok megjelenése átmenetileg megváltoztatja az élettani folyamatokat. Ezt el kell fogadnia a várandós nőnek és családjának is.

Lejegyezte: MK