A téli vezetés fóbiája

A téli vezetés fóbiájának nincs semmilyen hivatalos, vagy orvosi neve, mint például a bezártságnak (klausztrofóbia), vagy a tériszonynak (akrofóbia). Gyakran előfordul, hogy a téli vezetéstől való félelem abból ered, hogy az illető általában a vezetéstől iszonyodik. Mások “csak” a téli vezetés fóbiájában szenvednek.

A téli vezetéstől való félelem és a téli vezetés fóbiája nem egészen ugyanaz. Akinek fóbiája van, az irracionális félelmet érez, aminek nem is biztos, hogy tudatában van az illető, de mindenesetre ez az érzés kihatással van a napi tevékenységére a munkahelyen és az otthonában is.

Félelem a vezetéstől

Aki általában fél vezetni, annál érthető, hogy igyekszik kerülni az autózást nagyon hideg és csapadékos időben. A hó és jég csökkenti a látási viszonyokoat, növeli a féktávolságot és a baleset esélyét. A legtöbb vezetési fóbiában szenvedő ember számára minél nehezebb viszonyok között kell vezetniük, annál erősebbé válik a fóbiájuk.

A téli vezetés félelme

A téli vezetés fóbiája más félelmekhez is kapcsolódhat. Aki fél a hótól, hidegtől, a csapdába eséstől, az iszonyodhat a téli vezetéstől. Sokan inkább a tömegközlekedést választják, vagy másokat kérnek meg a vezetésre, de a súlyosabb vezetési fóbiás emberek teljesen elkerülik bármilyen járműbe való beszállást.

A téli körülmények ismeretének hiánya

A vezetési fóbiában szenvedők félelme nagy mértékben nőhet ha rossz, csapadékos időjárásban kellene vezetniük és nincs elegendő ismeretük a téli útviszonyokról. Ez a félelem akkor is eluralkodhat rajtuk, ha nincs egyéb fóbiájuk. Az ilyen emberekre a vezetési körülményekben beállott hirtelen változás nagyon kellemetlen hatással van.

Például ha valaki meleg éghajlatról gyorsan téli időjárásba kerül és vezetni kényszerül, hirtelen sok mindent kell figyelembe vennie. Kell-e hóláncot feltenni, mekkora lehet a féktávolság, jeges-e az út a hó alatt, és ehhez hasonló problémák árasztják el. Ugyanez megtörténhet ha reggelre hirtelen változik az idő, havas lesz az út.

A téli vezetés félelmének kezelése

 

Szerezzünk önbizalmat a vezetésben

A téli vezetés félelmének súlyossága és ránk gyakorolt hatása egyénenként igencsak eltérhet. Ha a félelem pusztán a téli körülmények ismeretének hiányából ered, akkor leküzdhető, hiszen az útviszonyokat fel lehet deríteni, az útvonalat meg lehet tervezni, a téli vezetési technikát el lehet sajátítani és alkalmas helyen gyakorolni. Ezzel pedig az illető önbizalma helyreállhat. Az önbizalom növelése más eszközökkel is elérhető. Mindenképpen szembe kell nézni a fóbiával.

Különösen a ritkábban vezetők  önértékelését szolgálhatja ha részt vesznek valamelyik autós iskola frissítő kurzusán, kicsit gyakorolják a vezetési technikákat és jobban megismerik az autójukat.

Ha nincs lehetőség autós iskolára, akkor vezessenek rengeteget a háztömb körül, vagy valamilyen távolabbi, nyugodt helyen. Érdemes megkérni valakit, – akinek a vezetésében az illető megbízik – hogy üljön be mellé a kocsiba. A lényeg az, hogy a vezetési fóbiában szenvedő ember tudatilag fogja fel, higgye el, hogy nem fogja elveszteni az uralmát a volán felett. A vezetési félelem leküzdhető, az nem jó megoldás ha elmenekülnek a vezetés elől.

Ne feledjük, hogy a vezetési fóbiában szenvedők utasként is ülhetnek a kocsiban. Nekik azért van félelmük, mert nem ők uralják az autót, nem ők fogják a kormánykereket és ezért félnek egy balesettől.

Bízzunk az autónkban

Közvetetten tovább növelhető a fóbiás vezető önbizalma ha a kocsijában is bízhat. Persze ennek érdekében ugyanúgy tenni kell, azaz fel kell készíteni az autót télre. Téligumi, jégmentes szélvédő és lámpák, stb. Az autó karbantartása amúgy nyilván minden évszakban fontos, de télen a veszélyes útviszonyok miatt fokozott figyelmet érdemel. Aki biztosan tudja, hogy az autója műszakilag rendben, annak a lelke nyugodt lehet.

Pszichológusi segítség

Sajnos ha egy fóbia rátelepszik az emberre, akkor az sokáig marad is, sőt kiterjed, más fóbiákba torkollik. Ha a vezetéstől való félelem már kihat a hangulatra, depressziót okoz, mindenképpen szakemberhez kell fordulni.  Szerencsére a téli vezetés és általában a vezetés fóbiája jól kezelhető, a betegek jól reagálnak. Ha a háttérben más fóbia is áll, a pszichológus komplex kezelési tervet dolgoz ki a teljes megoldás érdekében.

Mit is jelent a fóbia? A  szó a görög “phobos”-ból ered, aminek a jelentése félelem, pánik, elfutás valami elől. A téli vezetéstől azonban nem mindenki futhat el, még akkor sem ha irtózik tőle.

Lejegyezte: MK