Jó játék autózni!

A minap az autózás volt a témája egy baráti beszélgetésnek. Igazából a benzin árakból indult ki a diskurzus, de hamar eljutottunk a játék autóig. A társaságban mindenkinek vannak kicsi gyerekei, és mindenki elmondta, hogy a srácaik nem csak imádnak autózni, hanem órákig le lehet kötni őket játékautókkal.

Elgondolkodtam azon hogy az autó, mint játék, hogyan illeszthető be a kisgyerekek szellemi fejlődésébe. Utánanéztem a témának és meglepődtem. Akár egy piciny autó is, rengeteg mindent képes megtanítani anélkül, hogy tanulás íze lenne a dolognak. Autós szülők, figyelem!

Autózás – szókincs bővítés

Az autó már hozzátartozik a napi életünkhöz, rengeteg gyereket kocsival visznek oviba, suliba. Az autóban töltött idő remekül használható a szavakat nehezen tanuló gyermekek képzésére.

Az autónak rengeteg, belülről is jól látható része van: autóülés, biztonsági öv, szélvédő, fejtámla, ablaktörlő, kormány, stb. Ezeket a szavakat könnyebben megtaníthatjuk a gyereknek, mert látják az adott tárgyat.

Ha autózás közben egy jól kidolgozott játékautót is adunk a kölök kezébe, akkor meg is erősíthető az újonnan tanult szó. Mutassa meg a lurkó, hogy a kisautóján melyik a kormány, a szélvédő, stb. Pár szóval azt is elmondhatjuk neki, hogy mire való az adott dolog. Végül is a gyerekek a körülöttük levő világról játékkal és a felnőttek utánzásával szereznek ismereteket.

Kisautó és gondolkodás

Az autó hatalmas lehetőség az ok-okozati összefüggés megtapasztalására. Persze ehhez is szükség van a szülőre, de amúgy sem árt ha a gyerek nem mindig egyedül játszik.

Például, tegyük állítható lejtőre (mondjuk egy kartonlapra) a kiasutót és kérjük meg a csemeténket, hogy figyelje az autó sebességét. Valószínű hamar észre fogja venni mikor gurul lassabban és mikor gyorsabban.

Hasonló megfigyelést végeztethetünk a padlón, attól függően, hogy milyen erősen gurítjuk a kocsit. Mikor ér hamarabb a falig? Vagy akár építsünk közösen építőkockából falat és figyeltessük meg a gyerekkel, hogy mikor dől le az összes kocka és mikor csak egy része. Az okostelefon stopper funkciójával még az időt is mérhetjük.

Bonyolíthatjuk a helyzetet, ha a játékautó ajtaja nyitható és az előző gyakorlatot nyitott ajtókkal is elvégezzük. A végén a gyerek kész szakértő lesz az út, idő, sebesség és gyorsulás vonatkozásában.

Autós fogalmak

A már ismert hétköznapi fogalmak megértését elmélyíthetjük, illetve újakat taníthatunk az autó használatával. Ez a folyamat összekapcsolható az előző szakaszban leírt gyakorlatokkal. Például ilyen ellentétes fogalmakat gyakorolhatunk gyerekünkkel:

  • elindul – megáll
  • lassú – gyors
  • bekapcsolt – kikapcsolt (például a lámpa állapota)
  • fent – lent (a lejtő tetején vagy alján)
  • nyitva – csukva
  • sima – göröngyös (az út)

Autó, mint mozgásfejlesztő?

Igen, az autó fejleszti a mozgást is! A játékautó mellett itt lép a képbe az igazi autó. A mozgásfejlesztésnek két nagy ága létezik: finom motorika és nagymozgás.

A finommotorika például az ujjak mozgása, a csukló hajlítása, a szem és kéz összehangolt mozgása. A kisautó ajtajának kinyitása, vagy a szerelhető játékautó szétszedése, összerakása – ez mind fejleszti a finommotorikai képességeket. A játékautó szerelése közben ha a gyerek bizonytalan, tegye az apuka a kezét a gyerek kezére és így segítse a kölköt a szerelésben, fizikailag mozogjon együtt a kezük. Sok nagyon jó autós játék létezik, melyekhez játék szerszám is tartozik.

A nagymozgás fejlesztése a család autójával is lehetséges. Távolról sem arról van szó, hogy útközben a gyerek ugráljon a kocsiban! A lényeg a kocsiba való bemászás és kimászás, amihez szükség van az izmokra, a helyes testtartásra. Ha a gyerek a jobb oldalon fog ülni, akkor másszon be a baloldali ajtón át, ezzel is hosszabodik a mozgás ideje hiszen utána úgyis egyhelyben fog ülni.

Ha a gyerekünket megleptük egy nagy méretű játékautóval, amibe ő maga is belefér, ez a ki- és beszállás még jobb mozgásfejlesztés. Figyeljünk arra, hogy a kormánykereket mindkét kezével forgassa.

Szokatlan játék ötletek autóval

A kicsit merészebb szülők számára, akik nem riadnak vissza némi rendetlenségtől, itt van 3 jópofa játék.

  1. Festés. Hozzávalók: széles kerekű játékautó, 0,5-1 liter tempera festék, tepsi, csomagolópapír. Ez a móka akkor működik jól, ha az autónak széles és barázdált kerekei vannak, mint a fenti képen. A tempera festéket öntsük egy akkora tepsibe, amibe az autó is belefér. A kocsi kerekeit mártsuk a festékbe, picit gurítsuk előre hátra, és máris kezdődhet a művészi munka. A csomagolópapírra mindenféle érdekes, absztrakt képeket készíthet a gyerek úgy, hogy a festékes autót ide-oda gurítja. A papíron kívüli terület legyen tiltott zóna!
  2. Rajzolás. Hozzávalók: játékautó, filctoll, ragasztószalag, csomagolópapír. Vegyünk elő egy nem túl pici autót és egy vastag filctollat. Ez utóbbit erősítsük az autó hátához úgy, hogy a toll hegye pont a földön legyen. Tegyük a kocsit a csomagolópapírra és indulhat a rajzolás. Amerre halad a kocsi, arra húzza maga után a vonalat. Azt azért mondjuk meg a gyereknek, hogy a padló, szőnyeg, fal tiltott terület.
  3. Autóverseny futással. Hozzávalók (1 autóhoz) egy kb. 50 x 100 cm méretű kartondoboz, filctoll, 1-2 méter spárga vagy erősebb szalag, 4 db műanyag vagy karton tányér, ragasztó. A kartondobozból készül el az autó, amivel a gyerekek versenyezni fognak. A doboz alját és tetejét vagy hajtsuk befele, vagy vágjuk le, csak a doboz oldalaira van szükségünk. A kocsira a filctollal díszeket rajzolhatunk, vagy a típust jelölhetjük. A 4 tányért ragasszuk a kerekek helyének megfelelően a dobozra, vagy használhatjuk lámpaként is. A spárgából készítsünk vállpántot a doboz két oldalára. Ha készen vagyunk, a gyerek lépjen bele a dobozba, húzza fel a vállára a pántokat, így valójában az autóban áll majd. A gyerekek álljanak a rajtvonal mögé és indulhat az autós futóverseny. Nagyobb gyerekeknél a pályát akadályokkal nehezíthetjük. Remek játék egy szülinapi bulin!

Lejegyezte: MK