Autó felújítás…? Miért ne? Köztudott, hogy tavasszal megkezdődik a lakásfelújítások szezonja. Kicseréltetünk ezt-azt, a régi ablak helyett újat veszünk, esetleg riasztót szereltetünk a bejárathoz, új színt kapnak a falak, a kerítés is átváltozik, és még ezer dolgon javíthatunk.

No de mi a helyzet az autóval? Időnként a járgányunkra is ráférne egy kis turbózás, ugye? Ebben segít az alábbi összeállítás, melynek minden eleme az autónk használatát biztonságossá teszi és a tulajdonos válláról némi terhet is levesz.

Tolatókamera


Akkor induljunk is előre, azaz pillanatnyilag hátra az új tolatókamera segítségével. Hihetetlen könnyűvé teszi a tolatást, a hölgyek kedvence lehet és a rendszámkeretbe szerelve alig látszik. Kapható éjjel is látó infrás verzió is. Nem árt ha a hozzávaló monitort is beszerezzük, ezeket már könnyedén, a műszerfal roncsolása nélkül is fel lehet szerelni.

A tolatókamera ára 3 ezertől 80 ezer forintig terjed. Szóval széles skálán mozog, minden pénztárcához találunk megfelelőt.

Autóüveg fólia

Nagyon jó szolgálatot tesz a nyári hőségben, véd a meleg és az UV sugarak ellen. Esztétikus megjelenést kölcsönöz az ablakoknak, elrejti az autóban ülőket. Nem utolsósorban pedig a szilánkos üvegtörést is megakadályozza. Az üvegfóliáról már korábban olvashattak e blog hasábjain. Néhány hasznos tanács még mindig érvényes.

Az autóüveg fólia árak függenek a fólia típusától, színétől és persze az autó ablakainak méretétől. Aki nagyon szeretné megvédeni kocsiját, az az egész karosszériát is befóliáztathatja, de ez már több százezres kiadást jelent. Szóval a húsz éves Suzukira nem érdemes ráhúzni.

Autós tartó


Igen kényelmessé teszik az apró dolgok, vagy a mobiltelefon tárolását. Némelyik változatot tapadókoronggal a szélvédőre helyezhetjük, másikat pedig a szellőzőre rögzíthetjük. Kaphatók mágneses tartók, illetve szilikonos csúszásgátló pad-ek is. Egy-egy meredekebb kanyarban nem kell az ülés alól kihalászni az apróbb tárgyakat.

Az autós tartó árak pár ezer forint és 50 000 forint között változnak, ki-ki anyagi lehetősége szerint választhat.

Telefontöltő

Sosem merül le a telefon útközben, ha a szivargyűjtőbe csatlakoztatható töltővel folyamatosan töltjük. Manapság már szinte mindenkinek saját okostelefonja van, így érdemes olyan USB-csatlakozós töltőt beszerezni, amivel egyszerre több készüléket is tölthetünk. Persze ne feledjük, hogy vezetés közben csak kihangosított módon telefonáljunk.

Az autós töltő ára márkától, minőségtől és egyszerre tölthető készülékek számától függően néhány száz forinttól indul, de húszezer forint fölé nem megy.

Akkumulátortöltő bikázó

Ha a telefonunk lemerül igen kellemetlen, de ha az autó akkumulátora meg sem nyekken, az már nagyon-nagyon kellemetlen. Egy jobb akkus gyorsindító és powerbank ára persze már vetekszik az akku árával, de ha a lemerült autó vontatás-szállítás költségét is figyelembe vesszük, talán megéri egyszeri beruházásként.

Az akkumulátortöltő bikázó árak pár száztól pár százezer forintig terjednek. Ez igen széles skála, így bőven lehet válogatni.

Indításgátló


Ha már ennyire kistafíroztuk autónkat, és még nincs lopás elleni védelemmel felszerelve, az a pár tízezer forint már igazán megéri. No ne a vasrúdra gondoljanak, ami egykoron a kormánykerére rögzítve csúfoskodott. Hanem arra a ketyerére, amihez kártya tartozik és csak bizonyos hatótávolságon belül oldható fel. Mekkora csalódás az autótolvajnak ha a kártya nélkül indítja be a motort, ami aztán ötven másodperc múlva blokkolódik.

Az indításgátló árak pár ezer forinttól indulva akár százezer forintig is felkúszhatnak. Ha az autónk márkája szerepel az autólopásos toplista elején, akkor érdemes elgondolkodni. No persze egy BMW, Ford vagy Toyota már valószínű gyárilag rendelkezik valamilyen lopásgátlóval.

Lejegyezte: MK