Emlékeznek még a pár évvel ezelőtti Uber okozta taxis megmozdulásra? Éppen Budapesten tartózkodván több alkalommal is taxival utaztam. Pár szavas kérdés elég volt, hogy a sofőrből kitörjön a panasz áradat. Akkor sokan azt kívánták, hogy bárcsak repülne az Uber. Nos ez a vágy valóra válhat – csak kicsit másként. Most ismét az Uber került fókuszba.

Az előző bejegyzésben a világ taxis hírei között szerepelt két hír a replülő taxikról. Az Uber egy lépéssel közelebb került azon tervének megvalósításához, hogy kiépítse a repülő taxi szolgáltatást. Nem is akármilyen szervezet vesz részt a munkában, mint a NASA (az amerikai Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal). Az Uber ugyanis őket szerződtette a repülő taxi szolgáltatást irányító számítógépes program megírására.

A tervek szerint a teszt repülések 2020-ban kezdődnének két amerikai nagyvárosban, Los Angelesben és Dallasban. A szállítást 4 utast befogadó drónokkal végeznék, melyek sebessége 320 km/óra. Ily módon a hagyományos földi taxizással csúcsidőben 80 percig tartó utat 4 percre csökkentenék. A cég minden korábbinál nagyobb napi légi taxis forgalom lebonyolítását tervezi. Az Uber a 2028-as Los Angeles-i olimpiára bizonyos mértékben már bevetné a repülő taxikat, bár vannak akik a taxizás ezen formáját teljes egészében megkérdőjelezik. Még azt is fel kell mérni, hogy  a légtérben mennyire tudnak majd  biztonságosan közlekedni ezek az alacsonyan repülő drónok. Alapvető változásokra lesz szükség a légiközlekedés irányításában is.

Az Uber olyan jármű kifejlesztésén dolgozik, amely függőlegesen tud le- és felszállni. A repülő taxik teljes egészében árammal működnének. Azonban a cég nem maga állítaná elő a drónokat, hanem a gyártásra külön szerződéseket kötne. Már tavaly alkalmaztak két NASA veteránt (Mark Moore és Tom Prevot), akik a drón tervezői és az irányító szoftert fejlesztő csoportot irányítják.

Az Uber a “skyport”-ok, azaz a le- és felszálló pontok megépítésére már a Los Angeles-i Sanstone Properties céggel is aláírt egy egyezményt. A Sanstone tulajdonában van ugyanis a városban 20 hatalmas jelenleg üres terület.

Eric Garcetti, Los Angeles főpolgármestere, teljes mellszélességgel támogatja az Uber projektjét. Egy interjúban így nyilatkozott: “ Los Angeles mindig is lehetőséget adott az olyan felfedezőknek, akiknek az újításai megváltoztatják az életünket. Los Angeles tökéletes hely ennek az új technológiának a kikisérletezésére, és bizakodva várom, hogy láthassam a következő évek során a fejlődést.”

Nem tudom a magyar légtér elég nagy-e a taxis drónok kiszolgálására, van-e elég hely a városokban le- és felszálló pontok kiépítésére. Amíg ez kiderül, addig is maradjunk a hagyományos, földi taxis szolgáltatásnál, de csak a kiváló állapotú autóparkkal rendelkező cégeket vegyék igénybe.


Ha már a négykeréken guruló járgányok is szóba jöttek, itt van egy autó kiállítási lista a kocsik szerelmeseinek. Az év hátralevő részében az alábbi helyeken lehet fantasztikus autókat, motorokat, sőt bringákat látni:

  • Bukarest Motor Show, Románia, 2018. március 23- április 1.
  • Bangkok International Auto Show, Thaiföld 2018. március 27- április 8.
  • Poznan, Lengyelország, motor kiállítás, 2018. április 5-8.
  • Klagenfurt, Ausztria, autó és kerékpár kiállítása, 2018. április 6-8.
  • Madrid, Spanyolosrszág, autókiállítás, 2018. május 22-27.
  • Madrid, Spanyolosrszág, használt autókiállítás, 2018. június 5-10.
  • Düsszeldorf, Németország, lakókocsi kiállítás, 2018. augusztus 24 – szeptember 2.
  • Prága, Csehország, autó fesztivál, 2018. szeptember 1-2.
  • Budapest, Magyarország, autó technika kiállítás, 2018. október 17-20.
  • Helsinki, Finnország, autó kiállítás, 2018. november 9-11.

Mint látható, minden hónapra jut egy kiállítás. Minél előbb kezdik szervezni az utat anál olcsóbb a repülőjegy és a szálloda is. Azonban a Dudu Taxi is rendelkezésre áll ha Budapest, Prága vagy valamelyik közelebbi európai város a cél. Azt nem igérjük, hogy elrepítjük a megadott helyre, de lépjenek a Dudu Taxival kapcsolatba, foglaljanak időpontot és velünk biztonságosan megérkezik.

Lejegyezte: MK