Kellemes nyári időtöltés a könnyed, humoros történetek olvasása. Összegyűjtöttem pár rövid sztorit a világhálóról, amiket taxisok meséltek. Némelyik meghökkentő, van ami tanulságos, de hát az élet is változatos, miért pont a taxisofőr napjai lennének unalmasak?

Új fizetési mód a taxikban

Pár napja jelent meg a hír, hogy egy taxis cég nagy merészségre szánta el magát. A vállakozás igazán halad a korral, mert a gépkocsi parkja csak elektromos autókból áll. Az új fizetési mód kiválasztásánál nagyon körültekintően jártak el, valószínű pszichológus véleményét is megkérdezték.


Az új pénznem pedig az éneklés. Az utasnak egész úton énekelnie kell és ezzel le is rótta a viteldíjat. Nyilvánvalóan a dalolás vidámmá teszi az ember napját. Ha szeretnék kipróbálni utazzanak a közeli Finnországba!

Csak halkan kérdezem: a teljesen botfülű vartyogás, éneklésnek számít?

Új öltözködési minimum a taxisofőröknek

Délnyugat-Angliában, Plymouth városában komoly döntés született. A taxisofőrök ezentúl nem öltözködhetnek teljesen saját ízlésük szerint, bár némi szabadságot azért hagytak nekik. Akkor nézzük, mit viselhetnek.

Csak galléros póló, ing vagy blúz, mely lehet rövid- vagy hosszúujjú, és teljesen befedi a felső testet. (Hölgy sofőrök “top”-ban nem dolgozhatnak.)

Szabott szövet nadrág vagy sort, ami nem farmer anyagból készült. A sort minimum térdig érő lehet. A női sofőrök is csak térdigérő vagy hosszabb szoknyát, ruhát húzhatnak fel munkaidőben.

A lábbelit illetően a sofőrök cipőben kötelesek vezetni, szandált hordani tilos.

Továbbá tiltott bármi olyan kitűzőt, jelölést viselni a ruházaton, ami politikai, sportbeli, nemzetiségi vagy egyéb jellegű hovatartozásra, szimpátiára utal.

Kedves taxisok, ott Plymouthban! Vigyázzanak a kínai feliratos galléros pólókkal! Ki tudja mit jelentenek és hogyan sértik egyesek érzékenységét.

Hogyan segítik a taxisok a kerékpárosokat?


Ismét külföldre tekintünk, ezúttal a messzi Kanadába látogatunk. Ott amúgy is sok magyar él. Calgaryban, az ország olaj-fővárosában, az egyik taxis cég nagy lépést tett a város bringásainak érdekében.

Idén május 4-től kezdve, körülbelül 450 taxit – mintegy felét a teljes flottájuknak – felszereltek kerékpártartóval. A bringatartós szezon októberig tart, vagy amíg az időjárás engedi. Ezzel a gesztussal szeretnék segíteni azokat a biciklizőket, akik elfáradtak, vagy nem akarnak az esőben kerekezni, esetleg gyorsabban szeretnének a zsúfolt belvárosig eljutni.

Az ötlet remekül bevált. A taxis cég vezetője Kurt Enders így nyilatkozott: “Az emberek látják az utakon az autóinkat és telefonon kérnek fuvart, mert éppen nincs kedvük hazáig kerékpározni.”
Az utasok igénybe vehetik a cég telefonos alkalmazását, hívhatják a központot, vagy leinthetnek az úton egy szabad kocsit.

Mit mondjak – nagyon szimpatikus megoldás. Biztosan nem állíthatom, de talán nálunk is beválna a módszer.

A látszat néha csal


Ez egy olyan történet, ami ismét igazolja az örökké érvényes tételt: a látszat néha csal. Egy taxis saját élményét osztotta meg, sok-sok évvel az esemény után. Saját elmondása szerint sokat vívódott, hogy egyáltalán, valaha is merje elmesélni a sztorit.

Történetünk taxisofőrje annak idején fiatalon, nagyon jóképű férfiként rótta a kilométereket a kocsijával. Mindig udvairas volt az utasokkal, igyekezett barátságosan társalogni velük ha úgy látta, hogy ők is akarják. Egyszer azonban megszólalt benne a kisördög.

A fuvart egy apáca kérte, aki nagyon szép nő volt. Amikor beszállt a kocsiba a sofőr nem tudta levenni róla a szemét, igyekezett a visszapillantó tükörben újra és újra az apáca arcát fürkészni. Egy idő után az utas meg is kérdezte tőle, miért bámulja őt.

Ekkor a sofőr megdöbbentő választ adott: “Mindig szerettem volna apácával csókolózni. Megcsókolhatnám, ha ezt nem veszi sértésnek?” Az apáca így felelt: “Fiam, nem tudsz megsérteni. Ha annyi idős lennél mint én, és annyi ideje apácáskodnál, tudnád, hogy szinte bármit megtapasztalhatsz. Semmi olyant nem kérhetsz, ami sértene”. Így aztán sofőrünk a kocsival félreállt, a taxis megcsókolhatta az apácát, majd folytatták az utat a végcélhoz.

Amikor megérkeztek, az apáca kiszállt, fizetett, elindult, de pár lépés után megállt és így szólt: “Amúgy a nevem Kevin és jelmezbálba megyek, ezért öltöztem apácának”.

Mi a tanulság? A jó smink csodákra képes! Amúgy soha, de soha ne szegjük meg a szakmai előírásokat. Még jó, hogy az utas nem változott csinos kis békává. Hogyan fizette volna ki a fuvardíjat?

Amikor a taxis alig várja a fuvar végét

Taxis körökben nyilván minél hosszabb egy fuvar, annál jobban örül a sofőr, hiszen többet fizet az utas. Egy amerikai taxisofőr azonban már alig várta, hogy kiszálljanak az utasai és elmondása szerint azt sem bánta volna, ha nem fizetnek.

Egy esti fuvarnál az utasokat a saját házuknál kellett felvennie. A házban égtek a villanyok, halk zene szűrődött ki. Jól öltözött, középkorú házaspár indult kifele a házból, éppen be akarták csukni az ajtót, amikor a férj meggondolta magát. A feleségével összenéztek, majd a férj pár perc türelmet kért és visszaindult.

Az asszony szenvtelenül beszállt a kocsiba aztán közölte a sofőrrel, hogy a férje visszament az anyósától elbúcsúzni ezért kell várniuk. Nagyon rövid idő múlva a férfi tényleg megjelent, beszállt.

Miközben a sofőr lassan kigördült a ház elől a férj így szólt. “Elnézést, hogy ilyen sokáig tartott. A rohadt ribanc az ágy alá bújt és onnan kellett kipiszkálnom. A nyomorult megpróbált elmenekülni ezért a nyakánál fogva kellett megragadnom. Betekertem egy pokróccal, hogy ne vésse belém a körmeit, mint a múltkor. Végre sikerült, és a kövér se…génél fogva lerángattam a lépcsőn, majd a hátsóudvarra kidobtam. Remélem nem tojik a zöldséges kertbe megint.”

A taxis nagyon rosszul érezte magát, egy szót sem szólt, csak kicsit gyorsabban kezdett hajtani. Végül célba értek és közölte az utasaival, hogy nem kér viteldíjat, csak gyorsan szálljanak ki. A házaspár nem értette a dolgot, így a férj megkérdezte mire föl az ajándék fuvar. A taxis csak annyit válaszolt, hogy az anyósával nem kellene ilyen durván bánnia.

A sofőr legnagyobb döbbenetére a feleségből kitört a nevetés. Az asszony elmesélte, hogy az utóbbi időben többször betörtek hozzájuk és nem akarták felfedni, hogy a lakás üresen marad míg ők távol lesznek. Amikor kijöttek a házból, a macskájuk beszökött, de ezt a sofőr nem láthatta. A férfi a cicáról beszélt, valójában őt kirakni ment vissza mert a kutyájuk a lakásban él és a macskával nem akarták kettesben hagyni. Végül a sofőr megkapta a fuvardíjat és az ijedtségre tekintettel nagy borravalót is bezsebelhetett.

Lejegyezte MK