Telefonnal a mentális egészségéért

Egy ausztrál orvos – Dr. Sandra Davidson – a Melbourni Egyetem Orvostudományi Karának kutatója a legújabb technológiával próbál segíteni egyensúlyban tartani a taxisofőrök pszichés állapotát. A múlt heti bejegyzésben a taxisok és hivatásos sofőrök fizikai egészségének védelméről írtunk, most a mentális állapotukról lesz szó. “Ép testben, ép lélek” – ahogy azt Iuvenalis római költő egyik művében kifejti.

A Shepherd Alapítvány által is támogatott applikáció még kisérleti fázisban van. Elkészítése előtt dr. Davisdon rengeteg taxissal beszélgetett. Kiderült, hogy mindegyikük használ okostelefont munkaidő alatt, a fuvarok felvételére, a családdal és barátokkal való kapcsolattartásra, alkalmanként játékra. Otthon azonban nem nagyon vették elő a telefont. Ebből világossá vált, hogy a telefon jó eszköz lesz a kívánt cél elérésére, ha azt beiktatják a munkaidő alatti használatba.

Mit tud az applikáció?

Dr. Davisdon és csoportja által kifejlesztett applikáció fizikai és mentális gyakorlatokat ajánl a sofőröknek. A kutatók gondoskodtak taxin belül és azon kívül végezhető gyakorlatokról is. Maximálisan figyelembe veszi azt a tényt, hogy a taxisok mindig változó időpontban és limitált időt tudnak szánni a feladatok végrehajtására. Ennek megfelelően 2 perces, 5 perces és 10 perces gyakorlat sorozatokat állítottak össze, melyek között relaxációs gyakorlatok is szerepelnek.

Dr. Davidson így jellemezte munkájukat: “A végső cél a taxisofőrök mentális egészségének megőrzése, aminek egyik eszköze a fizikai állapotuk karbantartása. Az izmok feszült állapta hosszú időn keresztül alakul ki, amely stresszhez vezethet. Tudjuk, hogy nem egészséges hosszú ideig egyhelyben ülni, ezért ezt az időszakot próbáljuk megszakítani.

Az applikáció időszakonként emlékezteti a sofőrt például arra, hogy igyon vizet, valamint más hasznos információkkal is ellátja. Időnként közli a legközelebbi toalett helyét, hogy a sofőrnek ne kelljen sokáig visszatartania a vizeletét, így elkerülhesse a vese- és húgyvezeték problémákat. Az applikáció révén a sofőrök megoszthatják egymás között a saját jól bevált egészségvédő receptjeiket is.


A telefonos alkalmazásnak egyik fontos eleme, hogy a taxisofőröket segítség kérésre ösztönözze ha úgy érzik, hogy pszichésen nincs minden rendben, esetleg depressziósak, és hogy egyáltalán felismerjék ha baj van. Az előzetes felmérések szerint a taxisok szívesebben beszélnek a fizikai állapotukról, mint a mentálisról. Ennek következtében igyekeznek nem nagyon beszélni arról, hogy ha megtámadták őket, valamilyen atrocitás érte őket, az utas nem fizetett, összemocskolta a kocsit, arrogáns volt és hasonló idegesítő dolgokról.

A napi sok órás vezetés a zsúfolt utakon, csúcsforgalomban mindig nagy stressz, akár elismeri a sofőr, akár nem. Ezek a helyzetek pedig folyamatos stresszben tartják a szervezetüket. Az utas kiszáll, de a taxisnak esetleg ugyanazon a szörnyű útszakaszon kell átvergődnie a következő fuvar során is mert nincs más lehetősége. (Gondoljunk a budapesti reptérre vezető “gyorsforgalmi” útra.)

Ha véget ér az applikáció kisérleti szakasza, kezdődhet a kiértékelés. Ekkor számbaveszik, hogy a taxisok szívesen használják-e az alkalmazást, mi az, amit szeretnek és nem szeretnek benne, illetve milyen funkciókkal egészítenék ki. Az eredmények alapján majd módosítanak az applikáción, mielőtt 60 ezer taxis számára elérhetővé teszik.

Az ausztrál kutatók a taxisok azon tulajdonságát akarják kihasználni, hogy jó a kapcsolatteremtő képességük, nyitottak az emberek felé és segítőkészek. Ugyanezen tulajdonságokat saját hasznukra is fordíthatják.

Lejegyezte: MK