A két héttel ezelőtti taxis híreknek nagy sikere volt, ezért most egy újabb csokor érdekes sztorit nyújtunk át a blogot rendszeresen olvasó közönségnek. A hírek rövidek, mert Dudu Taxi gyorsan megérkezik, míg rá várnak legyen idejük elolvasni minden történetet.

Taxis hírek Ománból

2018. március 1-től az ománi nők is vezethetnek taxit, kiválthatják a hivatásos taxisofőr engedélyt. Ez óriási eredmény, mert az Arab-félsziget némely országában a nők egyáltalán nem vezethettek autót, bár a tiltást nemrég kezde feloldani pár ország.

A cikk írója meginterjúvolt egy újdonsült női taxist, aki elmondta, hogy mennyire örül az új szabályozásnak mert a taxizás biztos bevételi forrást jelent számára. A női társadalom is kitörő lelkesedéssel fogadta a hírt, ugyanis a női utasok nagyobb biztonságban érzik magukat egy másik hölgy társaságában.

Taxis hírek Szaudi Arábiából

Maradjunk még egy kicsit az Arab félszigeten. Az országban nagyon szigorú biztonsági követelmények vonatkoznak minden autóra, nem csak a taxikra. A szaudi hatóságok elkezdték büntetni a szabályokat megszegő vezetőket. Az egyik illetékes osztályvezető, Bakr Hawsawi, elmondta, hogy a büntetés szándékosan igen súlyos, mert így próbálják a jogkövetésre kényszeríteni az autósokat.

Példaként megemlítette, hogy kb. 1330 amerikai dollárnak megfelelő büntetés jár ha a taxiban nincs taxióra felszerelve. Ha egy taxis a munka során nem viseli az egyenruháját, 130 dollárja bánja. Ugyanennyit kell befizetnie annak, akinek a taxija akár kívül, akár belül piszkos. Ha taxi tetejéről hiányzik a “Taxi Jeddah,” vagy “Taxi Riyadh” felirat, kb. 230 dollárnyi büntetés jár érte. Hasonló összeget fizet az a taxis, akinek az autójában nincs kihelyezve a cégről szóló ismertető.

Kisebb mértékű, kb. 15 dollár a büntetés ha hiányzik az elsősegély doboz, vagy a tűzoltókészülék, vagy az elakadást jelző háromszög. Ha mindhárom hiányzik 45 dollárral lesz könnyebb a taxis pénztárcája.

Az interneten kiközvetített taxisok csak szaudi nemzetiségűek lehetnek. Az engedély nélküli külföldi állampolgár 1330 dollár büntetést kap, ráadásul az őt alkalmazó céget külön megbírságolják. A pénzügyi verdikt nem minden, mert az illetőknek el is kell hagyniuk az országot.

Taxis hírek Bangkokból (Thaiföld)

Egy thaiföldi nő különös módját választotta a pénzszerzésnek. A 26 éves hölgy beperelt egy taxist, aki állítólag megtámadta őt és ellopta a táskáját a benne levő pénzzel együtt. A rendőrségnek már a nyomozás elején gyanús lett az ügy és a végén kiderült, hogy az egész csak mese.

A nő pont akkora összeggel tartozott valakinek, amennyit állítása szerint a taxis ellopott. A kitalált támadással próbálta a kölcsönadót becsapni, aki viszont sajnálatból ragaszkodott ahhoz, hogy az “áldozat” tegyen feljelentést – így lett az egészből rendőrségi ügy. A nyomozás befejeztével a nőnek nyilvánosan bocsánatot kellett kérnie az ártatlanul megvádolt taxistól, mert ezzel a hamis váddal beszennyezte a taxis hírnevét és általában a taxisok becsületét.

A nő komoly büntetés elé néz ezért a meglehetősen erkölcstelen és buta tettéért. Ugyanis a hatóság félrevezetése címén akár 3 év börtönt kaphat, ráadásul pénzbüntetéssel is sújtják.

Azt hiszem a hazug hölgyön kívül a neki kölcsönt nyújtó barátnő is pórul járt, hiszen a börtönben nehéz lesz megkeresni a kölcsön és a büntetés összegét. Feltételezhetően először a büntetést kell megfizetni.

Taxis hírek Irországból

Írország taxis válságban szenved: rendkívül kevés a taxi. A legtöbben 2009-ben foglalkoztak taxizással, ez a szám azóta 44 %-al csökkent. Anne Graham, a Nemzeti Közlekedési Hatóság egyik vezetője elmondta, hogy az országban jelenleg 26 ezer taxis dolgozik, ami első hallásra soknak tűnhet.

Azonban ők nem dolgoznak mind egyszerre, így csúcsidőben, hétvégén taxis hiány léphet fel. 2017-ben 800 új taxi engedélyt adtak ki. Egy kampány keretében ezt a számot idén 1600-ra szeretnék emelni. Az interjú végén Anne Graham ezt mondta: “Aki már unja a 9-től 5-ig tartó munkát, vagy rugalmassabb munkaidőben dolgozna, esetleg szeretne a saját főnöke lenni, jöjjön el taxisnak.”

Arról nem szól a rövid hír, hogy milyen feltételeknek kell eleget tennie a leendő taxisoknak. Azaz, nem tudjuk, hogy milyen anyagi háttérrel érdemes a fejünket írországi taxisnak adni. Az interneten elérhető adatok alapján, a 2011-es népszámlálás szerint Írország lakossága kb. 4,8 millió ember.

Taxis hírek Angliából

Az elmúlt hetek nagy angliai havazása kapcsán a taxisok gondoltak egyet és jól felemelték a viteldíjat. Természetesen az utasok teljesen felháborodtak.
Az egyik taxis cég vezetője azzal érvelt, hogy a nagy hidegben és havazásban a sofőrjei az életüket kockáztatják az utakon. Egy másik cégtulajdonos pedig azt mondta, hogy az extra pénzzel tudja ösztönözni a sofőrjeit, hogy jöjjenek dolgozni a szörnyű időben.

Az utasok szerint ez az egész nevetséges. Egyikük például rendszeresen taxival jár dolgozni, mindig ugyanannyit fizet. A nagy hidegben viszont reggel közölte vele a taxis, hogy a havazás miatt most drágább a fuvar. Az utasok vérlázítónak tartják az eljárást és megjegyezték, hogy a buszjegyek ára nem megy fel pusztán az időjárás miatt.

Taxis hírek Lengyelországból

Az elmúlt napokban megjelent a varsói utcákon az első elektromos taxi, mégpedig egy Tesla S model formájában – adta hírül a Rzeczpospolita nevű lengyel napilap. Az autót az iTaxi nevű cég helyezte forgalomba. Róluk azt kell tudni, hogy a taxisoknak bérbeadnak kocsikat, amelyeket egy telefonos applikációval lehet megrendelni. (Kicsit olyan Uberes, nem?)

A cég tulajdonosa elmondta, hogy további Tesla autókat fog forgalomba állítani. A terve az, hogy a következő 6-8 éven belül az iTaxi összes autóját lecserélje Tesla-ra, ami jelenleg 10 000 gépkocsit jelent. Ezen felül az elektromos autók töltésének piacán is szeretne befektetőként megjelenni.

Megjegyezte, hogy Lengyelországban nagyon kevés helyen lehet elektromos autót feltölteni, és az e-autók árára rakódó egyéb költségek miatt igen kevés taxis cég tud majd elektromos autókra váltani. “Állami anyagi ösztönzés nélkül nehéz lesz elérni azt a kormányzati célt, hogy 2025-re egymillió elektromos autó közlekedjen a lengyel utakon” – zárta az interjút Elon Musk.

Ugye tudják ki Elon Musk? Hát ő a Tesla vezérigazgatója! A Tesla, ami önvezető autókkal (is) kisérletezik. Musk úr nevéhez fűződik az a vélemény, hogy amíg egy önvezető Tesla tulajdonosa dolgozik, addig az autója taxiként plussz pénzt keres számára. Szegény taxisok! Nem elég a repülő taxi, még itt van a sofőr nélküli kocsi is! Persze nem valószínű, hogy kis hazánkban ez már holnaptól így lesz, bár ki tudja…

Taxis hírek Moszkvából (Oroszország)

A Moszkvában taxizó utasok számára igazán örömteli tény, hogy 2014-2016 között a taxi díjak 30 %-al csökkentek. A moszkvai polgármester helyettes, Maxim Liksutov – aki egyben a Közlekedési és Infrastrukturális Intézet vezetője is – egy interjúban elmondta, hogy a kedvező taxis jogi szabályozás sok kis- és középvállalkozást vonzott a taxi szolgáltatásba, ami nagymértékben megnövelte a versenyt.

Az egyre bővülő verseny, a telefon aplikációval rendelhető fuvar miatt a cégek csökkentették az árakat, a taxizás lett a legnépszerőbb közlekedési mód” – mondta Liksutov úr.

A város segítséget is nyújt a taxisoknak. Anyagi támogatást ad hitelből történő autó bérléshez vagy vásárláshoz. 2016-ban például összesen 150 millió rubellel segítettek 6000 taxisofőrt. A taxik számára 24 órán át igénybe vehető parkolókat hoznak létre az “Én utcám” program keretén belül. Továbbá elkészült már néhány parkoló, amit csak taxisok használhatnak.

Úgy tűnik a hírből, hogy Moszkvában a taxizás kezd a tömegközlekedés szintjére emelkedni. A végén még megérik a moszkvai lakosok, hogy olcsóbb lesz taxit rendelni, mint saját autót fenntartani. Egyébként a városban átlagosan 7 percet kell várni egy taxira.

 

Taxis hírek Hollandiából

A kedvenc híremet hagytam a végére! Az írás a gyermek taxiról szól. A GoCab névre hallgató gyermektaxi “bicikli” egyszerre 8 lurkót képes szállítani. A pedálozást elektromos áram is segíti, a járművet hátrafelé is lehet hajtani. A taxi teteje zárható, így csendes esőben is lehet taxizni. Egyszem első kereke miatt rendkívül kicsi helyen meg tud fordulni, könnyű irányítani.

Biztonsági övekkel és a gyerekek táskája számára tárolóhellyel is fel van szerelve. A GoCab vezetéséhez nem szükséges jogosítvány sem biztosítás. Különösen ajánlják gyermekintézmények számára. A gyermektaxi hossza 254 cm, szélessége 110 cm, magassága 145 cm.

A gyermek bicikli taxi számos díjat kapott, például elnyerte a Nemzetközi Eurobike Díjat is. A különleges gyermek taxi bicaj árát nem sikerült felderíteni, de gyaníthatóan nem az átlagos magyar pénztárcának készült. Viszont, egységben az erő!

Vállalkozó szülői közösségek hajrá! Irány a GoCab, amivel nem csak a gyerekeket tudják oviba, suliba szállítani, hanem egyben jó sport is a taxis sofőrnek. Azaz, a bicikli árában benne van egy fitnesz program is?

Lejegyzete: MK