Kinek jó a sötét autóüveg?

Sokszor kerültem olyan helyzetbe, hogy a kicsi autóm mellé mindkét oldalon beállt egy sötét autóüveges terepjáró és alig bírtam kitoltani mert nem láttam oldalra rendesen. Ilyenkor mindig arra gondoltam, hogy kinek jó az ilyen sötét üveg, a bent ülőkön kívül. Jó, tudom alaposan megszűri a napfényt, de hát az ilyen sötétített üvegű kocsikban úgyis van légkondi. Ezért aztán felkerestem Google barátomat és utánanéztem a témának. Mi a helyzet e téren itthon és külföldön.

Melyik ablak mennyire sötétíthető itthon?

Kezdjük az elején. Az első szélvédőt tilos, legfeljebb egy napvédő csík lehet sötétebb. Persze az is csak úgy, hogy ne akadályozza a közlekedési táblák, jelzések színeinek felismerését.

A vezető és a jobb első utas melletti és ablakra olyan fólia tehető, amellyel együtt a teljes fényáteresztés legalább 70%-os, tehát maximum 30 % lehet a szűrés. Ebbe beleértendő a gyári üveg is. Ez praktikusan azt jelenti, hogy az első szélvédőre és az első oldalablakokra legfeljebb halvány vagy színtelen fóliát teletünk.

A színtelen autóablak fólia nem teszi vagánnyá a kocsi megjelenését, viszont kiszűri az UV sugarakat. No és ne felejtsük el a biztonsági fóliákat, melyek az ablak feltörését nehezítik, bár nem teszik lehetetlenné.

A hátsó utas ablakok, a raktéri oldal- és a hátsó ablak fóliázás tekintetében nincs korlátozva, amennyiben az autónak mindkét oldalon van visszapillantó tükre. Hát anélkül elég nehéz lenne közlekedni.

Ha autónk üvegét szeretnénk fóliával elsötétíteni, tartsuk szem előtt, hogy a műszaki vizsga során igazolni kell ki végezte a fóliázást. A fóliázást végző cég adja ezt az igazolást, amelyen szerepel, hogy melyik ablakra milyen típusú és fényáteresztő-képességű fóliát ragasztottak.

Mennyire sötét üveget engednek külföldön?


Egy külföldi autós túra előtt az ember utánanéz pár dolognak. Például hol töltheti meg az autót üzemanyaggal, hogyan érjen az úticélba lehetőleg sötétedés előtt. Létezik egyfajta EU-s szabályozás is, azon belül viszont az egyes tagállamok eltérő rendelkezést is hozhatnak. Nos akkor mi is az európai helyzet a sötét autóüveg körül?

Hátsó és oldalsó-hátsó ablakok sötétítése

Németországba és az Egyesült Királyságban csak akkor lehet teljesen fekete a hátsó ablak, ha a gyártó ablakonként igazolást ad, legalább egyszer, továbbá a fóliázást végző cég is ad igazolást.

Spanyolországban és Belgiumban hasonló az előzőhöz, de az utóbbiban még az Üveg Intézet jóváhagyása is szükséges.

Franciaország, Csehország, Olaszország és Lengyelországban is lehet száz %-ban fekete a hátsó ablak, amennyiben a fóliázásról van igazolás.

Ausztriában a fényáteresztésnek legalább 20 %-nak kell lennie.

Dániában a fényáteresztésnek legalább 40 %-nak kell lennie.

Portugáliában tilos bármely ablakot sötétített fóliával ellátni.

Szélvédő és első ablakok sötétítése

Az Egyesült Királyságban, Finnországban, Dániában az első ablakok fényáteresztésének legalább 75 %-nak kell lennie.

Belgiumban a fényáteresztés arányának legalább 65 %-nak kell lennie.

Mint fent már írtuk, Portugáliában tilos bármely ablakot sötétített fóliával ellátni.

A sötét autóüveg teljes tiltása


Csak a teljes kép kedvéért jegyzem meg, hogy egy csomó országban a terrorizmusra való hivatkozással abszolút tiltott bármely autóüveg sötétítése. Ezek az országok – kivéve Portugáliát – azonban nem Európában vannak. Hogy a portugál hatóságok miért hoztak ilyen döntést, annak az okát nem tudni.

Görögország picit kivétel, mert ott előírás, hogy az autóvezető és minden utas legyen mindig látható. Tehát egy minimális, halvány fóliázás még megengedhető, azonban a specifikus mérték hiányában jobb ha semmennyi fólia nincs az autóüvegeken.

Lejegyezte MK.