Cset szondával a figyelmetlen autósok ellen

A csetelő, figyelmetlen autósok gyakran okoznak balesetet. Vezetés közben az okos telefonon üzenetet írni vagy olvasni eléggé buta dolog. A jó esetben csak koccanás utáni rendőrségi vizsgálat során felmerül a kérdés, hogy a hibás vezető ivott-e alkoholt, illetve nem használt-e telefont, tabletet egyéb kütyüt, ami elvonta a figyelmét.

Az ötven évvel ezelőtt kifejlesztett alkohol szonda rögtön megmondja van-e szesz a sofőr szervezetében. Az új masina vajon mit mond meg? Egyáltalán a cset szonda, angol nevén “textalyzer” milyen eszköz?

Honnan ered a cset szonda?

Az USA New Jersey államában működő Cellebrit nevű céghez fűződik a cset szonda kifejlesztése. A táblagép méretű készüléknek még csak a prototípusa létezik, amit a rendőrség folyamatosan tesztel. Egy baleset után ezzel az eszközzel tudja ellenőrizni a hatóság, hogy a baleset idején használta-e a sofőr a telefonját email vagy sms küldéshez, vagy bármely más, szöveg alapú alkalmazáshoz.

A cset szondát hozzákapcsolják a vizsgálandó okostelefonhoz, majd a texalyzer egészen részletes listát ad az okostelefon szöveges tevékenységéről. Ugyanezt az információt persze a telefon által rögzített napló fájlból is ki lehet nyerni, de a cset szonda mindezen adatot egy helyre gyűjti össze.

A cset szonda technikailag nagy segítség a nyomozás során, de a végleges verziónak még meg kell küzdenie a titoktartás szószólóival is. Szerintük az eszköz révén a rendőrség egyszerűen betör a telefon tulajdonosának privát szférájába. Azt a kérdést vetik fel, hogy mi a garancia arra, hogy a vizsgálódó rendőr nem tölti le a telefonról a privát adatokat.

A készülék gyártója azt állítja, hogy a cset szonda nem gyűjt személyes adatokat. Sem a szövegek tartalmát, sem a címzett kilétét nem tölti le. Csak azt rögzíti, hogy a telefon billenytűzetét a kérdéses időpontban nyomogatták, vagy a képernyőt érintéssel használták.

A másik komoly kérdés, hogy a rendőr hogyan tudja a cset szondát olyan okostelefonhoz kapcsolni, ami jelszóval védett. A helyzetet nehezíti, hogy 2014-ben az Amerikai Legfelsőbb Bíróság egyik itélete szerint a rendőrség legálisan nem kutathatja egy mobiltelefon azon tartalmát, ami a vizsgált eseményt megelőző 180 nap alatt keletkezett. Erre csak végrehajtási parancs esetén van mód.

Ettől függetlenül számos amerikai állam jelezte, hogy szeretné kipróbálni a készüléket. Mellesleg az USA 47 államában bűncselekmény a vezetés közbeni telefonálás és szöveges üzenet küldés, csetelés.

A labda most a törvényhozóknál van. Olyan szabályt szeretnének elfogadtatni, hogy aki megtagadja az okostelefonjának vizsgálatát, annak a jogosítványát azonnal felfüggesztik. Jelenleg New York, New Jersey, Tennessee és Chicago törvényhozói foglalkoznak a kérdéssel. A rendőrség csak akkor vetheti be az újabb fegyvert a figyelmetlen vezetők ellen, ha a jogszabály megszületik.

Nekem tetszik ez a ketyere. Nagyon-nagyon veszélyesnek tartom ha az autó vezetője nem az útra és a közlekedésre figyel. Viszont megszólal bennem a kisördög.

Tegyük fel, hogy a csetelő sofőr nem egyedül ül az autóban. A cset szonda megállapítja, hogy a telefonjáról küldtek szöveges üzenetet. Vajon azt hogyan bizonyítják, hogy az üzenetet a vezető írta? Ugyanis ha a sofőr tagadja, érzésem szerint akkor ujjlenyomat vizsgálat is kellene. Tudom, nagyon kisarkított a felvetés, és elég rossz lenne, ha a kocsiban ülők engednék a sofőrt sms-ezni – de ha valakinek a jogosítványa forog kockán, valószínű az illető nem lenne őszinte.

Az lenne a legjobb, ha egyáltalán nem lenne szükség ilyen kütyükre, és mindenki átérezné, hogy vezetés közben teljes figyelmét az útra összpontosítsa.

Lejegyezte: MK