A jó vezető, a rossz vezető… és Ön?

Kedves olvasó, elgondolkodott-e valaha azon, hogy Ön vajon mennyire jó vezető? Érezte-e néha, hogy esetleg változtatnia kellene a vezetési stílusán? Volt-e olyan veszélyes helyzetben része, ami után legalább saját magának beismerte, hogy bizony most “én voltam” a ludas.

Képzeljen el egy nagyon speciális kétsávos utat. Az egyik sávban csak a jó vezetők haladnak, a másikban pedig a kevésbé jók. Ön melyik sávban szeretne vezetni? Ezt a cikket tekintse egy kicsit “vezetői önismeret” tükörnek is.

A múltkori, a nyári vezetésről szóló írásban már megjegyeztük, hogy a defenzív vezetés, a türelem igen hasznos társunk az úton, alkalmasint segít elkerülni akár egy balesetet is. Most nézzük meg a tükörben látható többi tulajdonságot is.

Nincs késő sávot váltani

Személyiségi jegyeink, tulajdonságaink hatással vannak a vezetés közben tanúsított magatartásunkra. Ezek a jellemzők fiatal korban kezdenek kialakulni, és idővel folyamatosan változhatnak. A valóságban persze nem ilyen élesek ezek a sávok, valószínű Önben is van mindkét csoportból egy kicsi. Ha megérti a szerepüket, képes lesz jó irányba elmozdulni, becsatlakozni a jó vezetők sávjába.

A rossz vezető tulajdonságai

Hirtelen haragú

Egy jó vezetőből pillanatok alatt rossz sofőr válhat, ha hagyja magát a harag által vezérelni. Ezt valójában mások kényszerítik rá, persze ha engedi. Amikor valaki olyan manőverbe megy bele az úton, amit a jó vezető elitél, de a harag miatt elveszti a fejét, ebben a pillanatban más irányítja az ő viselkedését.

Aki hirtelen, durván reagál mások ostobaságára, nem lesz sokkal különb. Legfeljebb valamilyen lelki kielégülést érez, hogy “na most én megmutattam”. A lényeg, hogy soha ne mások ostoba vezetési stílusa irányítsa a mi cselekedeteinket.

Versenyző típusú

A versenyszellem jól jön a sportban, esetleg a munkahelyen, de semmiképpen sem a közúti közlekedésben. A versenyző típusú sofőr élvezi ha szükségetelenül sikerül megelőznie a másikat, egy másodperccel előbb ér a piros lámpához, vagy esetleg még éppen áthalad rajta. Az ilyen sofőrnek célszerű valamilyen küzdősportot művelnie, ahol kielégítheti a verseny iránti vágyát.

Agresszív

Az agresszív vezető kicsit hasonlít a versenyzőre, csak még veszélyesebb manőverekbe fog. Rá jellemző, hogy képes blokkolni egy sávot, a vonalon haladva villogtat, minden jelzés nélkül hirtelen sávot vált ha lát 3 centi üres helyet, obszcén kézjelekkel tudatja a többi autóssal a saját létét. Na most képzeljük el, hogy mi történik ha egy ilyen típusú ember hozzá hasonló autóssal találkozik.

Veszély imádó

Az ilyen sofőrt csak a saját adrenalin szintje irányítja. Szeret szándékosan az utolsó pillanatban fékezni, a kanyart százzal bevenni, a vasúti átjárón még áthaladni, bár a vonat szinte már látszik. A veszély iránti vágy leküzdése az extrém sportok színterére tartozik, de még az olyan sportág művelői is tesznek óvintézkedéseket.

Képtelen koncentrálni

Nagyon ártalmas, ha valaki nem tud hosszabb ideig valamire összpontosítani. Az ilyen ember egy idő után úgy vezet, mint aki nem is vesz részt a közlekedésben. A gondolatai elkalandoznak ezért nem veszi észre a jelzéseket, a lámpa színét, a hirtelen megváltozott közlekedési ritmust, az elé rohanó gyereket. Elfelejt indexelni, az autópályán nem a többi jármű ritmusával együtt halad.

A kérdés az, hogy általában van baj a koncentráló képességével, vagy fáradtságból eredő átmeneti állapotról van szó –  bár mindkettő veszélyes. Amúgy a koncentráló képességet remekül lehet fejleszteni társasjátékkal!

Rossz vezetői szokások

  • Nem használ indexet.
  • Ha sárga a villanyrendőr még begyorsít.
  • Nem a kijelölt helyen parkol, vagy egyszerre több helyet is elfoglal.
  • Nem megfelelően csatlakozik a másik úton haladó járművekhez.
  • Rátapad az előtte haladó járműre.
  • Önkényesen felülbírálja a közlekedési táblák jelentését.

A  jó vezető tulajdonságai

Türelmes

A türelem az egyik legfontosabb kelléke a balesetmentes közlekedésnek. Csúcsforgalom, építkezés miatti lassulás, más autósok agresszív vagy veszélyes manőverei csak türelemmel védhetők ki. Nagyon nehéz türelmesnek lenni, nem csak vezetés közben! A türelem záloga az önkontroll.

Megfontolt

A megfontolt sofőr nem idéz elő semmilyen kényelmetlen vagy veszélyes helyzetet másoknak. Nem kényszeríti hirtelen döntésre a vezető társait. Megengedi, hogy a mellékútról is bekanyarodjanak az útra, nem zúg át a gyalogos előtt a zebrán. Használja az indexét, szabályosan parkol, betartja a szabályokat.

Defenzíven vezet

A defenzív vezető valójában képes “kiolvasni” a többi vezető viselkedéséből, az adott közlekedési körülményekből hogy mire számíthat. Pillanatok alatt képes analizálni az eseményeket és ahhoz igazodni. Nem csak 20 centire gondolkodik előre, hanem a nagyobb képet látja.

Karbantartja a vezetői tudását

A bölcs vezető ismeri a saját korlátait. Ha ritkábban vezet, vagy csak bizonyos évszakra korlátozódik az autóhasználata, nem szégyell részt venni valamilyen tudás frissítő tanfolyamon. Tájékozódik a szabályok változásáról.

Jó vezetői szokások

  • Betartja az előírt sebességet.
  • Tiszteletben tartja a közlekedési táblák jelentését.
  • Bekapcsolja a biztonsági övet, amit megkövetel az autóban vele utazóktól is.
  • Kihangosított módon használja a telefont, de azt is csak nagyon fontos esetben.
  • Csak pihenten ül a volán mögé.
  • Rossz időben különös figyelemmel vezet.

Ne felejtsük el, hogy az autózás veszélyes üzem. Ne tegyük kockára senki életét öt másodperc vélt előnyért. Mindig megtalálhatjuk a módját annak, hogy a jó sávban haladjunk.

Lejegyzete MK