A nyári nagy utazások közeledtével nézzük meg, hogy a legnagyobb európai városokban milyen módon juthatunk taxihoz. A hagyományos telefonos rendelés, vagy az útszéli várakozás mellett sok városban az Uberhez hasonló applikációk szolgálják a gyors taxi rendelést. Az okostelefonokra letöltött taxis mini programok lényegében ugyanazt a célt kívánják elérni: minél gyorsabban kiszolgálni az utast.

A következő összeállítás rövid bepillantást nyújt a Londonban, Párizsban, Barcelonában és Berlinben működő különböző taxis applikációkba. Talán sikerül némi segítséget adni abban, hogy melyik programot töltik le majd: MyTaxi, Addison Lee, Gett, Taxify, LeCab, Chauffer Privé, Cabify, Taxi EU.

London

A londoniak között sokáig nagyon népszerű volt, és valójában most is kedvelt az Uber, azonban a folyamatos jogi viták miatt bizonytalan a jövője. Természetes, hogy azonnal megjelentek hasonló applikációk, hátha sikerül kihasítani egy részt a piacból.

Nem csak Londonban, hanem egész Európában kedvelt a MyTaxi programja, ami 17 ezer igazi, londoni fekete taxit működtet. A rendszerhez tartozó összes sofőr rendelkezik megfelelő engedéllyel, a szolgáltatás ára elfogadható, lehetőség van előrendelésre, sőt a kedvenc sofőr nevét elmenthetjük a programban. A MyTaxi hátránya, hogy sajnos időnként a taxis utólag visszamondja a rendelést, sőt az applikáció által megadott taxira várakozási időtartam sem mindig pontos.

A másik londoni e-taxi neve: Addison Lee, ami a prémium kategóriába tartozik. A gépkocsik széles skálájából választhat az utas és főleg a hosszabb fuvarok bonyolításához tervezték. Kiválóan alkalmas a messzi reptérre való utazásra, vagy akár egy városnéző túrához.

Londonban a harmadikként említésre méltó taxi app a Gett. E szolgáltatás is a hagyományos fekete taxikkal és rögzített árakkal működik. A Gett nem csak a londoniakat szolgálja, hanem Anglia 25 másik városában is jelen van. Maga az applikáció jól felépített, könnyű, felhasználóbarát felülettel rendelkezik. Csúcsforgalomban viszont meglehetősen nehéz Gett taxit kapni.

Párizs

Az Uber a francia fővárosban is népszerű, de a rögzített árak hiánya miatt például nem előnyös egy reptéri utazáshoz. Több taxi applikáció is elérhető Párizsban.

Az észt eredtű Taxify app idén kezdett el működni. Nagyon népszerű mert meglehetősen olcsó, gyakoriak az árengedmények. Viszont éppen emiatt nehéz elérni, és hát az applikáció sem a legmegbízhatóbb. A jövő dönti el, hogy meg tud-e maradni Párizsban. (Mindenesetre Budapesten közel 2 éve működik.)

A G7 volt az eredetileg az egyetlen taxi applikáció Párizsban. Mintegy nyolcezer kocsijával, előrendelési lehetőséggel méltán volt népszerű. A turisták angolul beszélő sofőrt is kérhettek. A legnagyobb hátránya, hogy a G7-el való utazás élményét az utasok a legrosszabra értékelték. Hogy konkrétan ez mit jelent nem tudni, de tegyük fel, hogy igaz.

A LeCab applikáció majdnem a legjobbnak számít a párizsiak körében. Ezt egy magáncég működteti, amely rögzített árakkal dolgozik, minőségi autóparkkal rendelkezik. Az utazás során iPad segítségével még szórakoztatják is az utast, és 5 perces ingyenes várakozással kedveskednek a sofőrök. A legnagyobb hátránya, hogy sokat kell várni, és éppen emiatt csak majdnem a legjobb e-taxi a LeCab.

Chauffer Privé az Uber helyi vetélytársának tekinthető. Kb. 18 ezer autót működtet és 2 millió utassal büszkélkedhet a cég. Az applikáció felhasználóbarát, az utazás pedig kellemesebb egy Uber-es élménynél. A sofőrök profik, az autók kiválóak, az utasnak van lehetősége a kedvenc autótípusát megjelölni. A Chauffer Privé nagyon jó választás a városnézéshez.

Barcelona

A katalán fővárosban nem túl sok taxis applikáció érhető el. Nem az Uber a legnépeszerőbb, hanem inkább a MyTaxi, amiről a londoni körképnél már olvashattak. Számíthatunk arra, hogy a barcelonai MyTaxi-hoz tartozó több ezer sofőr valamelyike időben és biztonságosan elvisz az úticélunkhoz – ha sikerült a rendelés. Azonban sajnos az applikáció gyakran leáll használat közben és előfordul, hogy a taxis az utolsó pillanatban mondja vissza a rendelést.

Az ilyen kellemetlen pillanatok elkerülése érdekében ajánlható a Cabify applikáció, ami 2011 óta működik. Profi sofőrjeivel, jellemzően fekete színű, tiszta és kényelmes gépkocsijaival nagy népszerűséget vívott ki. Az applikációra némi fejlesztés még ráférne, de az utazás élménye tökéletes! A Cabify sofőrjei havi fizetést kapnak, ezért sosem mondják le a rendelést, mindig pontosak és kedvesek. Az úthoz hozzátartozik egy ajándék üveg víz és ingyenes wifi is.

Berlin

Az igazi berliniek nem nagy taxizók, inkább a tömegközlekedést vagy a saját biciklijüket veszik igénybe. A helyi taxisok társadalma nagyon erős, ezért eddig még sikerült az Uber és hasonló e-taxi szolgáltatásokat messze tartaniuk a várostól. Ma is a hagyományos drosztos rendszer működik, bár azért már van más alternatív megoldás is.

Ezek közül az egyik a Taxi EU, amit különböző taxis szervezetek hoztak létre, 9 ország mintegy 160 ezer taxisának összekapcsolásával. Az applikáció nem éppen felhasználóbarát, a szolgáltatás sem túl megbízható, szóval nem a Taxi EU-t érdemes előnyben részesíteni. Mindenesetre létezik, ezért szerepel a listánkon.

A korábban már említett MyTaxi az egyetlen használható taxi app Berlinben. Sok autót működtetnek, a szolgáltatás jó. Az applikáció felhasználóbarát, van lehetőség előrendelésre, sőt a házi kedvenceket sem kell otthon hagyni mert háziállat barát taxikkal is kényeztetik az utasokat. Viszont ne feledjük hogy, a londoni MyTaxi-hoz hasonlóan Berlinben is előfordulnak problémák az applikációval és a várakozás bizony hosszú lehet, gyakran háromszor több, mint amit az app jelez.

Az összeállításból kiderül, hogy a német Daimler MyTaxi komoly ellenfele az Uber-nek. A MyTaxi applikáció Budapesten is működik. A szervezet nem saját sofőrökkel dolgozik, hanem taxis cégekkel működik együtt.

Kétségtelenül az internet minden határt megnyitott, a különböző szolgáltatások új, “okos” módszerekkel jutnak el a közönséghez. A vidéki városokban, a kisebb településeken azonban még nincsenek veszélyben a hagyományos taxisok, hiszen ők magukat az utasok ajánlják egymásnak. A legjobb reklám pedig az elégedett utas.

Lejegyezte: MK