Miért veszélyes a nyári vezetés?

Talán a nyár tűnik a legjobb időszaknak ahhoz, hogy autóba pattanjunk és kerekeken hódítsuk meg a világot. Nincs eső, se hó, se köd, se fagyos utak – csak mi, a családunk, a barátaink és a régóta tervezett autós kalandok. Hinné-e, kedves olvasó, hogy a nyár mégsem annyira biztonságos az autósok számára? Szünidős diákok, turisták, építkezések, alkalmi vezetők – többek között ők jelentik a legnagyobb veszélyt.

Azt se felejtsük el, hogy nyáron eleve többféle járművel találkozunk az utakon: motorosok, biciklisek, sőt még gyalogosok is bandukolhatnak az út szélén, akik könnyen az autós vakfoltjába kerülhetnek. Nos, vegyük sorra.

Vége az iskolai tanításnak!

Ez persze jó hír a gyerekeknek, de az autósoknak fokozotabban kell figyelniük A szünidőben több srác közlekedik az utcán, biciklivel, kismotorral és gyalog; no és esetleg nagyon friss jogsival a zsebükben egy autóban vezetőként.

Gyakran látni fülhallgatón keresztül zenébe feledkezett tinédzsereket, akik nem is hallják a környezeti zajokat. Szeles időben még kapucnival is rontanak a helyzeten, egyszerűen, szinte se nem látnak, se nem hallanak. Különösen a zebrák előtt legyen minden autós óvatos, mert bicajjal úgy átzúgnak a gyalogátkelőn a kamaszok, mintha ez alanyi jog lenne. A gipsz-ágyban már hiába a megbánás, a baj megtörtént.

Ó, azok a turisták!

Minden évszakban előfordul, hogy az előttünk haladó kocsi kb. 8 km/óra sebességgel halad mert keres egy házszámot, vagy utcanevet, esetleg egy boltot, vagy hotelt, stb. Nos nyáron, a turista szezonban ez fokozottabban előfordul, akár honfitársaink, akár külföldiek látogatnak el a városunkba. Ráadásul a magyar utcaneveket nem is olyan könnyű egy idegennek kiolvasni. A GPS sokat segít, de nem biztos, hogy mindenkinek van.

Vezetési értelemben turistának nevezhetők azok, akik csak nyáron merészkednek a volán mögé. Természetesen az ő gyakorlatuk, helyzetfelismerésük, reakció készségük egészen más. Hasonlóan viselkednek az úgynevezett “vasárnapi vezetők”, őket is könnyű felismerni.

Jaj de jó, építkezünk!

A nyári időjárás tökéletesen megfelel az építkezéseknek, útfelújításoknak. Ilyenkor még több teherautó, gyakori útlezárás, útelterelés borzolja az autósok amúgy is megtépázott idegeit. A nagy, lassú járműveket nehezebb megelőzni az erős forgalomban.

A hőség az úton nem jó barát

Az előző három pontban felsorolt “akadályok” mellett maga a nyár, a magas hőmérséklet is komoly gondot jelenthet. Gyakrabban előfordulhat defekt, ha a forró útfelület deformálja az autógumit. Ha nincs légkondicionáló a kocsiban, a belső hőmérséklet is kellemetlen, a sofőr izzad, leengedi az ablakot, berepül egy darázs és kész a baj. Hosszabb vezetésnél a meleg a figyelmet is csökkenti.

Hogyan kerülhetjük el a nyári vezetés veszélyeit?

Az alábbi tanácsok ugyan minden időszakban érvényesek, de nyáron különösen. Ezért érdemes ismét felsorolni a legfontosabb teendőket.

Mindig defenzíven vezessünk. Ne feltételezzük a többi közlekedőről, hogy minden helyzetre megfelelően reagál, és betartja a szabályokat.

Tartsuk be a követési távolságot. Száraz időben a 3-másodperc szabály az érvényes. Ez annyit jelent, hogy a mi autónk 3 másodperccel később haladjon el egy útmenti tárgy mellett, mint az előttünk lévő kocsi. Esős időben duplázzuk meg ezt az időt, szánjunk a követésre 6 másodpercet.

Az autóban mindenki használja a biztonsági övet. Sok baleset végződött halállal az öv negligálása miatt. Ha családtagunk, barátunk motorral, biciklivel indul útnak, figyelmeztessük a bukósisak alkalmazására.

Ne telefonáljunk, ne küldjünk sms-t vezetés közben! Soha ne tegyünk ilyet, nem csak nyáron, de az okos ketyerék elterjedésével ez a halálos szokás is terjedni látszik.

Készítsük fel az autót is a nyárra. Rendszeresen ellenőrizzük a gumik nyomását, töltsük fel az ablakmosót, hűtővizet, ha van légkondi akkor azt is. Nézzünk rá az akkumulátorra, olajszintekre. Ne feledkezzünk el az elsősegély dobozról, az elakadást jelző háromszögről.


Készítsük fel magunkat is a vezetésre! Próbáljunk meg nyugodtak maradni, gyakoroljunk némi empátiát. Mi is lehetünk turisták idegen helyen, és mi sem örülnénk ha ránk dudálna valaki. A sebességet az útviszonyokhoz igazítsuk, ne a kocsink motorjának lóerejéhez. A jó, hideg sört a vezetés után igyuk, ne előtte. Ugye tudják mi a zéró tolerancia?

Ha külföldre megyünk kocsival, már előre nézzünk utána, hogy van-e arrafele valamilyen speciális elvárás, szabály. Ellenőrizzük a forgalmi és a biztosításunk érvényességét.

Lejegyezte: MK