Tini autóvezetők

Tini autóvezetők által okozott balesetekről az elmúlt napokban több hír is megjelent a magyar újságokban. Gyakorlat teszi a mestert – szól az igaz mondás. Mi a helyzet a kamaszok autóvezetési gyakorlatával? Mit mondanak erről az amerikai szakemberek? Olvassa el a cikket és megtudja, hogy a tengerentúlon milyen kisérletet végeztek. Hátha valamit Ön is tud alkalmazni saját, tinédzser korú gyermekénél.

Lobbanékony kamaszok?

Sokan azt hiszik, hogy a legnagyobb probléma a kamaszok felelőtlensége, állítja R. Foss, az Észak-karolinai Fiatal Vezetők Kutatási Központjának igazgatója. “Ez nem igaz” – mondja a kutató. “Kétségtelenül a lobbanékonyság gyakrabban fordul elő a kamaszok körében, mint a felnőtteknél, de ez elsősorban mérték kérdése.”

Az igazi probléma a tapasztalat hiányában rejlik. Ezen pedig csak úgy lehet segíteni, ha a tinik többet vezetnek. No de akkor hogyan lehetne összhangba hozni az autóvezetői tapasztalatlanságot és az esetleges hirtelen döntéshozatalt?

Kisérlet Virginiában

A Virginia John Hopkins Egyetem Közegészségügyi Központjában érdekes kisérletet végeztek Dr. Johnathon P. Ehsani vezetésével. A kutatók 90 olyan családot vontak be, amelyekben a kamaszkorú gyerek friss jogosítvánnyal rendelkezett. A megfigyelési időszak a jogsi megszerzésétől kezdődő 1 évet ölelte fel.
A 90 gyerek szülei beleegyeztek abba, hogy a kocsijukba videokamerát és mikrofont helyezzenek el a kutatók és így készíthessenek felvételeket a kamasz vezetéséről. Ezeket az anyagokat aztán később kiértékelik.
Az előzetes eredmények alapján kiderült, hogy az újdonsült vezetők kb. fele az első évben balesetet szenvedett. Azonban ezek zömmel kisebb koccanásokat jelentettek.

Dr. Eshani a kisérlet előtt azt feltételezte, hogy igen fontos, hogy a szülők milyen utasításokat adnak a gyereknek, milyen párbeszéd zajlik a gyerek-szülő között a vezetéssel kapcsolatban. “A felvételek elemzése után azonban kiderült, hogy ez egyáltalán nem számít” – mondta a kutató. “Ami igazából lényeges az az, hogy a kamaszoknak mennyire van lehetőségük változó útviszonyok között vezetni” – tette hozzá Dr. Eshani.

Végül is a gyerekek amint megkapják a jogosítványát azonnal új helyekre autóznak, kezdik építgetni saját függetlenségüket és előnyt kovácsolni az új lehetőségből. A kutató a következőt javasolja a szülőknek: “Gondoljanak úgy a vezetés tanuló szakaszára, mint egy könyvtárra, amit a kamasz az agyában alakít ki a saját tapasztalataiból és a megfelelő kötetet azonnal elő tudja húzni, amikor egyedül vezet. Vezessenek sokszor más-más útvonalon, álljanak meg különböző helyeken, keverjék egy kicsit az útvonalakat.”

 Tényleg segít a szülő?

Egy másik kisérlet során, dr. Bruce Simons-Morton az Amerikai Gyermekegészségügyi Intézet igazgatóhelyettese irányításával szintén a kamaszok vezetését vizsgálták. (Megjegyzés: ehhez tudni kell, hogy Amerikában a végső jogosítány előtt egy darabig csak szülői felügylettel vezethetnek a kamaszok.) Az eredmények alapján állítják, hogy amíg a szülői felügyelet tart, addig a kamaszok nem kockáztatnak, jól megtanulják az autó kezelését. Azonban amint megkapják a jogosítványt és a szülő már nem ül mellettük, elképesztő mértékben megnő a kockázat.

A szülő ugyanis mindig ellátja megfelelő tanáccsal a kocsit vezető gyereket, bármilyen problémát észlel szól, figyelmezteti a várható veszélyre, teendőkre egyszóval segédvezetőként szerepel. Azonban arra nem kényszeríti a kamaszt, hogy arra gondoljon, hogy majd hogyan oldjon meg hasonló helyzeteket, amikor már tényleg egyedül vezet.

Dr. Morton szerint a kamaszoknak sok-sok gyakorlatra van szükségük azért, hogy kialakuljon bennük a megfelelő itélőképesség. Az autó manőverezése nem nehéz, de maga a vezetés, ami egy rendkívül összetett folyamat meglehetősen komplikált tananyag! Ezt a tudást a felnőttek készpénznek veszik, de a kamaszoknak bizony alapos ismereteket kell szerezniük.

Az első év buktatói

Dr. Eshani szerint a kamaszok elismerik, hogy lassabban vezetnek szülői felügyelet mellett, mert olyankor a kocsiban halkabban szól a zene és nincs kéznél a telefonjuk. Ez már nem érvényes ha megvan a jogsijuk és a szülő már nem ül mellettük. A kutató szerint “a kamaszok valójában tudják, hogy hogyan kellene biztonságosan vezetni”.

A jogosítvány megszerzését követő pár évben a tinik nagyobb mértékben szenvednek balesetet. A fiúk hajlamosak nagyobb kockázatvállalásra. Azok a kamaszok akiknek a barátaik többet kockáztatnak, saját maguk is erre hajlanak.

Létezik egy úgynevezett kamasz vezetési stílus: indulás padlógázzal, rendkívül éles kanyarodás, és nagyon késői, kemény fékezés. Némely szokás a tapasztalatlanságból adódik, másik a kocsival való kisérletezés következménye, megint másik pedig egyszerűen az autóvezetés élvezetéből fakad. Ezek a szokások idővel halványulnak. Az átlag kamasz vezető azonban óvatos és betartja a szabályokat.

Zavaró tényezők – nem csak kamaszoknak

Ne feledjük, hogy a kezdő vezetők több koccanásos balesetbe keverednek, mint a tapasztaltak, de az idősebbeknél ez a szám alacsonyabbról indul és gyorsan lecsökken. A mobiltelefon használata és sms írása vezetés közben persze minden korosztály számára veszélyes, de a tapasztalatlan kamaszoknál ez fokozottabb veszélyt jelent.

Dr. Foss szerint “a mai autók tele vannak tömve mindenféle figyelemelvonó technikával. Régen egy rádióadó megkeresése rendkívül egyszerű dolog volt, manapság némely járműben eléggé bonyolult feladat, sokáig eltereli a figyelmet és ez attól nem fog javulni, hogy azt mondogatjuk, hogy figyelj az útra”

Mi a megoldás?

A technikával felturbózott modern kocsikban azért fontos biztonsági eszközök is megtalálhatók. Viszont a szülők hajlamosak arra, hogy a friss jogosítványos gyereknek a család legrégebbi autóját adják oda, ami egyben a legkevésbé biztonságos.

Ideális esetben a kamaszoknak olyan autót kellene használni, ami a lehető legnagyobb védelmet nyújtja számukra. Működő légzsák, elektromos menet stabilizáló, stb. mindenképpen szükséges. A kutató azt is javasolja, hogy a kamaszok autója ne legyen kicsi, mert azok könnyebben borulnak és ütközéskor kevesebb védelmet nyújtanak. (Megjegyzés: ne feledjük, Amerikáról van szó, ahol mások az autó méretek!) Egyébként az USA Autópálya Biztonság Intézete minden évben közzétesz egy listát, amely a kamaszok számára javasolt autótípusokat tartalmazza, különböző árkategóriában. Akit érdekel, ezen a linken  megnézheti a kocsik nevét és ottani árát.

Talán ez a lista a magyar szülőknek nem nagy segítség, de dr. Morton egyéb tanácsait itthon sem lehet eleget hangsúlyozni mielőtt kamasz gyermekünk egyedül kocsiba száll:

  1. Biztonsági övet mindig használd.
  2. Vezetés előtt és alatt tilos alkoholt fogyasztanod. (Máskor sem javasolt)
  3. Mobil telefont vezetéskor tilos használnod.
  4. Erős fájdalom esetén, vagy erős fájdalomcsillapító bevétele után tilos vezetned.
  5. Drogot tilos használnod – nem csak vezetéskor!
  6. Ne ülj olyan autóba, aminek vezetője részeg, kémiai szer befolyása alatt áll, túl fáradt. Ilyenkor hívd aput, anyut vagy egy taxit.

Azt hiszem ezek a tanácsok nem csak a kamaszok számára érvényesek, hanem sok felnőtt is figyelembe vehetné. És igen, a taxi szolgáltatók egyik fontos feladata, hogy épségben haza szállítsanak mindenkit, és a vezetésében korlátozott ember ne okozzon bajt a többi közlekedő számára. Csak hívni kell a taxit és megy!

Lejegyezte. MK