Téli autófelkészítés 9 lépésben

A téli autófelkészítés gondolata eddig nem nagyon tűnt aktuálisnak, hiszen oly kegyes volt hozzánk az időjárás. Azonban előbb-utóbb mégis csak beköszönt a fagy és elővesszük a télikabátot, kesztyűt, csizmát. Képletesen szólva az autónkat is fel kell öltöztetni, hogy aztán megbízhatóan szolgáljon minket havon, jégen, a röpködő mínuszokban.

Téli autófelkészítés 1. lépése: hűtőfolyadék

Ellenőrizze a fagyálló hűtő folyadékot. Olyan keveréket vásároljon, amiben legalább 50-50 % a víz és fagyálló aránya. A koncentrátumként kapható etilén-glikol fagytűrő képessége nem annyi, mint ami a címkén látható, ugyanis a flakonon olvasható dermedéspont a kikeverhető legjobbat jelenti (ez az etilén-glikol és a víz kb. 70:30 arányú keverésével érhető el).

Ha nem koncentrátumot használ, akkor a fagyállót már tovább ne hígítsa, ugyanis a dermedéspont meredeken emelkedik keverék hígításával.

Téli autófelkészítés 2. lépése: akkumulátor

Ellenőrizze az akkumulátort. A hidegben lelassulnak az akkuban végbe menő kémia reakciók, az autónak több energiára van szüksége az indításhoz. Ellenőrizze az akku kábeleit, nézze meg nincsenek-e repedések valahol, és csekkelje a folyadék szintjét is. Szükség esetén desztillált vízzel töltsön utána.

Téli autófelkészítés 3. lépése: szélvédő mosó

Töltse fel a szélvédőmosó folyadékot. A téli vezetés önmagában is nehezebb, a látási viszonyok sokkal rosszabbak a nyári, tavaszi időhöz képest. Ha mindig elegendő ablakmosó folyadék áll rendelkezésre, tisztán tarthatja a kocsi szélvédőjét a jégtől, sós létől, latyakos felcsapódásoktól, és hasonló kellemetlen szennyeződésektől.

Természetesen a megfelelő, fagyás mentes téli ablakmosó folyadékkal kell feltölteni a tartályt. Ezt azonban célszerű már a fagy beállta előtt elvégezni, mert különben a régi mosófolyadék belefagyhat a rendszerbe és szétrepesztheti. Figyeljen arra, hogy véletlenül se keverje össze a fagyálló hűtőfolyadékkal!

Téli autófelkészítés 4. lépése: ablaktörlők

Ellenőrizze az ablaktörlő lapátok gumiját. Hiába spriccel ablakmosót az üvegre, ha az ablaktörlők gumija rágott, hiányos felszínű. Ilyenkor nem lesz egyenletes a tisztítás hanem a szennyeződés csíkokban megmarad. A legtöbb ablaktörlő gumi kb. 6-12 hónapig képes tökéletesen ellátni a funkcióját. Télen ez a gumi is megkeményedik, nem tisztít jól.

Téli autófelkészítés 5. lépése: autógumik

Az ablaktörlő lapáthoz hasonlóan, az autógumi is felkeményedik télen. Ezért mindenképpen biztonságosabb téli gumikat felszerelni ha a napi átlaghőmérséklet 7 fok alá süllyed. A téli gumi nedves, száraz és jeges úton is kisebb fékutat ad. Ehhez nem szükséges további magyarázat.

Ha esetleg négyévszakos gumiabroncsot használ, akkor is ellenőrizze hogy a mintázat mélysége megfelelő-e. Szakmai cikkekben rengeteg vita olvasható a négyévszakos abroncsokról, érvek-ellenérvek sokasága nehezíti a döntést. Azonban úgy tűnik, hogy a szezonspecifikus gumik állnak nyerésre. Tehát télen a téli gumit ajánlott.

Téli autófelkészítés 6. lépése: keréknyomás

Ha már felszerelte kocsiját klassz téligumikkal, ne feledkezzen meg a keréknyomásról sem. A hideg csökkenti a kerékben levő nyomást, tehát gondoskodjon arról, hogy a nyomás mindig a gyártói előírás szintjén legyen. Ez érvényes a pótkerékre is!

Téli autófelkészítés 7. lépése: olajcsere

Az olajcsere is fontos eleme a téli felkészülésnek. A hidegben az olaj besűrűsödik és nem tud olyan simán keringeni a rendszerben. A használt olaj fizikai és kémiai tulajdonságai is megváltoznak. Tapadása kisebb lesz, a kenéshez szükséges adalék funkciója csökken, olaj-iszap keletkezhet. Ez motorgyilkosság. A megoldás az olajcsere.

Téli autófelkészítés 8. lépése: ékszíjak, fékek

Ellenőrizze az ékszíjakat, fékeket. Ha laza, repedezett az ékszíj akkor nem tudja megfeleően betölteni a szerepét. Hiszen a hideg hatására ezek állaga is változik.

A kopott fékpofák meg amúgy is veszélyesek, télen különösen. Az ékszíjak, fékek vizsgálatát viszont célszerű szakemberre bízni, jól felszerelt műhellyel rendelkező autószerelőre.

Téli autófelkészítés 9. lépés: hólánc, túlélő készlet

Hólánc és túlélő készlet. Attól függően, hogy hova autózik, szükség lehet hóláncra. Télen bizonyos országokba be sem léphet enélkül. Hosszabb út előtt készüljön fel egy váratlan vészhelyzetre: tartson az autóban meleg takarót, elemlámpát, elsősegélydobozt, kis lapátot, némi tartós élelmiszert és italt.

Lejegyezte: MK
(Képek forrása: pexels.com)