Színes autó, fekete autógumik. Miért?

Ha figyeljük az utakon a szebbnél szebb, különböző színű autókat, azt látjuk, hogy mindegyikre fekete autógumik vannak felszerelve. Mintha a varázslatos ruhakölteményeikhez mindig csak fekete cipőt hordanának a hölgyek. A jeges úton való vezetésről szóló tanácsaink között már írtunk a téli gumikról, de a szín jelentőségéről nem szóltunk. Talán kötelező a fekete autógumi? És ez már mindig így lesz? Nem, már kapható színes autógumi is! Azonban…

Jó-e nekünk a fekete az autógumi?

No nem a kosz elrejtése miatt kaptak az autógumik ilyen gyászos színt. A gumi természetes alapszíne ugyan tejfehér, de a feketeségét a hozzákevert szén, ipari korom adja. Az esztétikai megjelenésnél vannak fontosabb szempontok, amik felülírhatják a színes gumi iránti vágyat.

Az autógumi vulkanizálása során a gumiban levő molekulák közti kémiai kötések megerősödnek, a gumi anyaga igen tartós, ellenálló lesz. Ez pedig nyilvánvalóan fontos és kívánatos ismérve az autóguminak.


Tehát a szén egyik jó tulajdonsága, hogy megnöveli a kerék élettartamát. Részben úgy, hogy a kerék hőre legérzékenyebb részeiből elvezeti a hőt, különösen a gumi bordáiból. Másrészt a szén védi az autógumit az UV fény és az ózon káros hatásaitól.

A fekete autógumi erős hatással bír a biztonságos vezetésre is. Erős, hosszú élettartamú kerekekkel rendelkező autó megbízhatóbb vezetést jelent. Az autógumi igen fontos része a kocsinak, mert majdnem minden fajta teljesítmény tényezőre hatással van. Gondoljunk csak a gyorsításra, fékezésre, a folyamatos komfortos vezetésre.

Ezért aztán nem is csoda, hogy manapság a fekete autógumik a legnépszerűbbek.

Szebb-e a színes autógumi?

Ha valakinek a kinézet nagyon fontos, akkor már kicsit más a helyzet. Az autótervezőknek bizonyára hatalmas lehetőségeket nyújtanak a piacon megjelenő színes autógumik. Akár egy márka arculati színeit is követheti a gumi színe. Persze különbséget kell tenni abban, hogy az egész gumi színes-e, vagy csak egy része.


A teljesen színes gumi jellemzően kínai gyártmány, a minőségről még nincs elég adatunk, így inkább erről nem nyilatkoznánk, inkább nézzék meg a fotót. Szeretnének ilyen sárga gumit a sárga taxira?


A Pirelli viszont már piacra dobta a színes csíkot tartalmazó autógumit, ezzel búcsút intve a teljesen fekete gumiknak. A szénből származó előnyök valószínű nem csökkennek e színes sávok beiktatásával. A Pirelli van olyan jó márka, hogy ezt az újítást alaposan kivizsgálták mielőtt forgalmazni kezdték e termékeiket.

Mire jók a használt fekete és színes autógumik

Amikor kiszolgált minket az autógumi általában leadjuk a gumijavító műhelyében, aki pár száz forint ellenében átveszi azt. Ipari mennyiségben a darált gumiból készülhet gumitégla, vagy az aszfalthoz keverve út. A merészebbek a kertjüket díszíthetik, pár ötletet a fenti képeken láthatnak.

Lejegyezte: Dudu