Az előző bejegyzésben arról olvashattak, hogy milyen ismérvei vannak a jó és a rossz autóvezetőnek, illetve mi jellemzi a jó és a rossz vezetési stílust. Természetesen azt alapból feltételezem, hogy az illetőnek legalább van jogosítványa. Tehát az elméleti és gyakorlati vezetői vizsgát sikeresen letette, és esze ágában sem lenne a focirajongók idegeit azzal borzolni, hogy részegen közéjük hajt – mint ez a minap történt az oroszországi foci VB során.

Valószínű – velem együtt – sokan tudnának sztorizni a vezetői vizsgájukról, keserűen vagy humorosan attól függően, hogy hányadszorra sikerült megszerezni az áhított papírt. Nos, képzeljék el vajon mit tudna mesélni egy önvezető autó? Neki milyen feltételeknek kell vagy kellene megfelelni ahhoz, hogy kiengedjék a forgalomba?

Magyarországon még nem akut a kérdés, de lehet, hogy hamarabb válik azzá, mint hinnénk. Aki Amerikába vagy Kínába látogat, könnyen találkozhat önvezető autóval akár gyalogosként, akár autóvezetőként. Mindenkinek joga van tudni, hogy az ilyen autók hogyan reagálnak váratlan helyzetekre.

Hogy vizsgáztatják önvezető autót?

Hogyan cselekszik egy önvezető autó, ha például az előtte haladó kocsi ide-oda cikázik? Vajon milyen döntést hoz, ha a rossz irányból jön szembe vele egy járgány? Mit tesz ha egy szirénázó mentő vagy tűzoltó közeledik? Tudja-e értelmezni, ha piros a villanyrendőr, de a kereszteződésben egy hús-vér rendőr irányítja a forgalmat? Egész pontosan, hogyan értékeli az ilyen helyzeteket az önvezető autó algoritmusa?

A nagy kérdés persze az, hogy az ember, a szakember hogyan értékeli az algoritmust, mielőtt zöld lámpát ad az önveztő kocsinak.

Az algoritmus tesztelése hasonló a gyógyszer kisérlethez. Mindkét esetre érvényes, hogy a kutatók nem mindig tudják pontosan megmondani, hogy valami miért működik, de képesek értékelni a kimenetelt. Hogy érzi magát a beteg miután bevett egy bizonyos tablettát? Mi a különbség a hatóanyagot szedő és a placebót szedő kisérleti alanyok között? Mire lehet következtetni a miért paraméterek alapján? Jó-e, biztonságos-e az adott gyógyszer?

Amikor egy ember autóvezetését értékelik, akkor figyelembe veszik az illető ítélőkészségét, döntéshozó képességét. Azonban az önvezető autónál nem alapozhatunk olyan emberi jellemzőkre, mint például ösztön, reflex, önfegyelem.

Az önvezető autó minden lépése előtt az algoritmusa kiválaszt egy megoldást. Az algoritmus folyamatosan valószínűséget elemez. Mi az esélye, hogy egy adott alakzat ember? Mennyire valószínű, hogy az érzékelő adatai azt jelentik, hogy valaki az úttesten át akar kelni? Mennyire biztos, hogy az autó időben meg tud állni és nem üti el az illetőt? Ez a folyamat meglehetősen hasonló az emberi agy működéséhez, és éppen ezért nyújt remek lehetőséget az önvezető autók algoritmusának tesztelésére.

A gyártók a tesztpályákon teljesen azonos körülmények között, tudnak vizsgálni ember által vezetett autót és önvezető kocsit – mint a medicinában a hatóanyagot és a placebót. A kétféle autót egyforma helyzeteknek teszik ki majd nyomon követik a döntéseit és rögzítik az eseményeket. A sok teszt eredményéből meg tudják állapítani, hogy melyik algoritmus az, amely ugyanolyan jól, vagy jobban ítéli meg az adott helyzetet, mint az élő ember. Az ilyen szofverrel rendelkező autót közlekedésre biztonságosnak itélik. Reméljük az értékelést végzők nem tévednek, és az értékelést végző algoritmus is jól működik.

Több kérdés is felmerült bennem, de az egyik nagyon izgatja a fantáziám. A teszt pályák mennyire felelnek meg egy valós országútnak vagy városi utcának? Mert ugye az utakra valamilyen érzékelő rendszer is kell, ami kommunikál az autóval. Esetleg számíthatunk egy újfajta táblára: önvezető autóval behajtani tilos?

Egyre több autógyár tesztel különböző helyeken vezető nélküli modelleket. Már Dél-Afrikában is azzal foglalkoznak, hogy az útjaik alkalmasak-e az önvezető autók közlekedésére. Hát igen, az utak minősége igencsak eltér országonként.

Egyáltalán nem vagyok ellene semmilyen technikai fejlődésnek. Azonban az önvezető autóval kapcsolatban nem látom pontosan, hogy miért is kell nekünk? Azt elfogadom, hogy a tervező mérnökök számára nagy kihívás egy ilyen autó megalkotása. Nyilván óriási szakmai siker amikor kikerül az utcára és biztonságosan közlekedni is tud az autójuk.

Viszont mi van, ha a szoftverben egy bit kiakad, vagy valaki meghekkeli? Ki a felelős, ha a vezető nélküli autó balesetet idéz elő? No és mi lesz azzal a rengeteg hivatásos sofőrrel a világon, akik elveszíthetik a munkájukat? Egyáltalán kellenek-e majd profi taxis cégek 10-15 év múlva?

Mindenesetre ha most van taxira szüksége nyugodtan tárcsázza a Dudu Taxi telefonszámát, vagy rendeljen fuvart a kapcsolati űrlapon keresztül.

Lejegyezte: MK