Okosodó világunk tele van okos eszközökkel, miért pont a villanyrendőr ne tudna beszélni? Ez most nem vicc, persze ne arra gondoljanak, hogy amíg piros a lámpa, addig a villanyrendőr hangosan vicceket mesél, hogy felvidítsa a taxival siető utasokat. Egyre több város gazdája ismeri fel, hogy okos technológiával a biztonságosabb és kiegyensúlyozottab közlekedést sikerülhetne megvalósítani. Tehát, hogyan is kommunikál a villanyrendőr?

Képzeljenek el egy csomó embert, akik hevesen vitatkoznak egy bezárt szobában. Teljes csődbe fulladhat a beszélgetés, ha senki nem koordinálja azt. Kontroll nélkül, egy idő után csak nagy, általános zajt hallanánk, esetleg időnként valaki felüvölt, hogy meggyőzze a többieket. Totális káosz a láthatáron.

Most képzeljék el ugyanezt a helyzetet, de az embereket helyettesítsék be egy útkereszteződés előtt autóban ülő emberekkel. Ha ők is kaotikusan próbálnák meg érvényesíteni haladási szándékukat, garantált a baleset. Ennek elkerülésére már 1800-ban kitalálták a közlekedési lámpát, majd 1914-ben működésbe helyzeték az első villanyrendőrt. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, vagy stílszerűen sok bit áthaladt az optikai kábeleken. (Bár már ez utóbbi megoldás sem a legkorszerűbb.)

Az intelligens vagy okos villanyrendőrök képesek egymással és az autókkal is kommunikálni. Ehhez egy intelligens közlekedési szisztémát kell létrehozni, amely képes valós idejű információ feldolgozására. A gyűjtött információ egy felhőalapú tárhelyre érkezik be és onnan megy tovább. Ehhez pusztán intelligens villanyrendőrre és okos autóra van szükség.

Az Audi már a 2017-es A4, A4 Allroad és Q7 SUV modelljeibe ezt a képességet beépítette. A technológiát V21-nek nevezik, amit az USA néhány városában már elkezdtek alkamazni. Természetesen olyan helyeken, ahol a megfelelő okos villanyrendőrök már rendelkezésre állnak.

A módszer lényege az, hogy a villanyrendőr az autóhoz továbbítja az információt, ami megjelenik az autó műszerfalán. A megfelelő program ezt az infót összeveti az autóban lévő mozgásérzékelő és sebességérzékelő adataival, majd pontosan “megmondja” a sofőrnek, hogy hogyan kerülheti el a piros lámpát, azaz a megállást. A rendszer közli az ehhez szükséges sebességet. Egy hangjelzés már jó előre figyelmezteti a vezetőt a piros lámpára, ezáltal fel tud készülni a várható sebesség módosításra.

Ez a villanyrendőr-autó kommunikáció nem csak a közlekedés folyamatosságát biztosítja, hanem tovább csökkenti az autók légszennyezőanyag kibocsátását. (Legalábbis, amíg nem lesz minden autó elektromos.) Egyébként az autógyárak keményen dolgoznak azon, hogy kifejlesszék az autók közötti kommunikációt.

Az elképzelések szerint az okos autók érzékelnék egymás helyzetét, ami egy térképen megjelenne, így a sofőr láthatja, hogy hol történt baleset, hol van közlekedési dugó, azaz mely helyet érdemes elkerülni.


Szóval, akkor lassacskán okos módon fogunk közlekedni, a felhőkből kapott információ megmondja, hogy milyen sebességre váltsunk az áhított zöld lámpához. Mindezt valamilyen szoftver fogja irányítani. Na, ez az! A szoftver, amit egészen biztosan meg lehet hekkelni. Az angol nyelvű “The Register” című online újság március 7-én közölt egy cikket, ami pont erről szól.

Az amerikai michigani egyetem egy kisérletet végzett. Etikus hekkerek egy hamis közlekedési dugót idéztek elő, amivel teljesen fals számításokra kényszerítették a rendszert. Mert ugye mindennek az alapja a beérkező adat, és ha az nem igaz, az eredmény is hamis lesz.

Mindezt úgy tették, hogy nem a villanyrendőr programját törték fel, hanem egy útszélre állított autóból küldtek hibás adatokat a rendszerbe. A kisérletet végzők felhívták a figyelmet, hogy a nem etikus hekkerek nem csak a saját autójukból tudnak hamis adatokat küldeni, hanem képesek más autókat is erre kényszeríteni. Nyilván csak az egymással is kommunikálni képes járművekről van szó.

A kisérletet végző kutatók szerint úgy lehet a minimálisra csökkenteni az ilyen hekker támadásokat, hogy ha a rendszer nagyon alaposan kidolgozott algoritmussal és adatelemző képességgel rendelkezik. Ki kell tudnia szűrni a hamis adatokat.

Nem vagyok ellensége az okos eszközöknek, én is használok párat. Azonban némi félelemmel tölt el, hogy esetleg nem teljesen a sofőr dönt vezetés közben, mert sajnos nem csak etikus hekkerek léteznek. Szóval amíg nálunk a villanyrendőr nem beszél, addig annak is örülök ha elkészül egy-egy új körforgalom.

Lejegyezte: MK