Hírek a taxis világból

Igencsak meghökkentő taxis híreket olvashatunk angolul a neten. Elég csak beírni a keresőbe, hogy “taxi, news, world” és máris érdekesebbnél érdekesebb történetek kerülnek elő. Ki gondolná, hogy a taxizás ennyi izgalmas témát hordoz magában. No nem arra gondolok, hogy indul a vonat és a taxi még sehol, hanem arra, hogy a világ változására a taxizás is változik. Íme hét taxis hír a nagyvilágból. A fordítások nem mindig a teljes cikket tartalmazzák, esetenként csak a legfontosabb részeket.

BBC News: Légi taxi Dubaiban

A híres angol portál a Dubai légtérben bevezetni tervezett légi taxikról ír. A jármű valójában egy drón, amely a városon belül szállít majd utasokat. A légi taxi egyelőre csak egy utast tud befogadni, akinek a testsúlya maximum 100 kg lehet. Az indulás előtt az utasnak egy érintőképernyőn kell bepötyögnie a végcélt. A drónon belül semmi más irányító eszköz nincs.

 

A cikk eddig szól. Arról nem ír, hogy az érintő képernyőn milyen nyelven kell megadni az uticélt. Ha esetleg arabul, akkor eléggé leszűkül a potenciális utasok köre. Mindenesetre a túlsúlyos embereknek továbbra is csak a földi taxizás marad.

Irish News: Volocopter repülő taxi szolgáltató

A Volocopter a világon az első repülő taxizást szolgáltató céggé szeretne válni.
Nemsokára valóság lehet az az elképzelés, hogy repülő “autók” fogják benépesíteni a levegőt. Egy német start-up cég Las Vegasban mutatta be először a repülő autóját.

Gyakorlatilag egy drónt kell elképzelnünk, ami 2 utast képes szállítani. Az utasok akár saját maguk, manuálisan irányíthatják a drónt, vagy automata pilótával röpködhetnek. A Volocopter már többször szerepelt a hírekben, mert a cégnek szerződése van a Dubai hatóságokkal. Az egyezség szerint a Volocopter próbarepüléseit Dubaiban hajtja végre, és a tervek szerint 2020 elején indul be a teljes légi autós szolgáltatás.

Florian Reuter úr, a cég vezetője azt nyilatkozta, hogy a “Volocoptert azért tervezték, hogy a világ nagy városaiban a közlekedési dugókat csökkentse”. Öt éven belül szeretnék beindítani az automata Volocoptereket. Reuter úr szerint a járműnek nagy eséllyel jó lesz a társadalmi fogadtatása, mert a működése csendes, elektromos árammal működik, így szennyezőanyagot nem bocsát ki. A drón taxi elektronikájának kifejlesztésében az Intel is részt vesz.

A cikket elolvasván arra gondoltam, hogy ha már a drónok sem férnek el, akkor hova terjeszkedünk tovább? Lassan eljön az idő, amikor azt mondhatjuk, hogy “ma alacsonyan szállnak a taxik”. A legelső hírben a Dubai légtérben csak egyszemélyes drónok közlekedéséről írtak. Feltehetően az egy másik cég által készített légi taxi. Mindenesetre Dubaiban 2020-ban lesz a Világkiállítás, valószínű így készülnek a hatalmas tömegre.

 

New York Times: Taxi hotel

Aki New York központjába utazik turistaként, az rendkívül magas költségekre számíthat. Azonban egy vállalkozó kedvű taxis kitalálta hogyan lehet drasztikusan csökkenteni a szállás díját. Az utasok a kocsi hátsó részében aludhatnak 40 dollárért éjszakánként. A taxi fix helyen áll, mindössze 3 megállónyira a Time Squaretől, és 1 megállónyira a Grand Central Station-től. A taxiban alvóknak remek rálátásuk van Manhattanre is.

Az úgynevezett “guruló szoba” máris nagy érdeklődést váltott ki a turisták körében. Azonban van egy kis prücök a dologban. A taxi nem rendelkezik fürdőszobával. Az utasok – vagy inkább szállóvendégek – viszont használhatják bizonyos éttermek mellékhelyiségét.

A rövid hír olvasása után elképzeltem, amint reggel kimászok a sárga kocsi hátuljából, valahogy felöltözöm, majd elindulok éttermet keresni. Elsősorban nem étkezési céllal, bár a reggeli is jól esik. Vajon utánfutókkal mikor alakítanak ki luxus lakosztályt? És a fűtés?

New York Times: A római taxisok idegenforgalmat tanulnak

Róma előkelő helyen szerepel a turista uticélok listáján. Tele van gyönyörű épülettel, szuper éttermekkel, kellemes a klímája, vidámak az emberek – szóval egyszerűen a dolce vita hazája. Azonban a római taxisok már közel sem ilyen népszerűek. Gyakran az a vád éri őket, hogy túlszámláznak, a lehető leghosszabb utat választják, a taxiórájuk pedig borzasztó gyorsan pörög.

Róma városvezetése úgy gondolta, hogy ideje beiskolázni a taxisokat. Végül is velük találkozik először a turista, és ez eléggé meghatározza a kezdeti benyomásokat. Az első tanfolyamok pár tucat taxisofőrrel elindultak. Róma 6000 taxisából kb. 750 jelentkezett a 6 hetes kurzusra. E rövid idő alatt a taxisok nagyon alapszintű képzést kapnak idegenforgalom, viselkedés, vendéglátás és idegennyelv témákból. Ez utóbbi a legfontosabb, mert több nyelven is képesnek kell lenniük alapvető információkat elmondani. Megismertetik őket a fontosabb kultúrális szokásokkal.

A cikk olvasása után arra gondoltam, hogy vajon a nyelvtanfolyamon a hagyományos, vagy az egyszerűsített kínait kell megtanulniuk. Az arab nyelvből a több tucat közül melyik dialektust használják majd? A számokat hogyan sajátítják el, mert 1-10-ig tuti nem lesz elég. Tényleg szuper, ha egy taxis tud pár alapvető kifejezést, mondatot több nyelven is. Én azért kicsit sajnálom a római taxisokat.

New York Times: A new yorki városháza előtt főbe lőtte magát egy taxisofőr

Az Uber elképesztően megnehezítette a hagyományos taxizással foglalkozó cégek, egyéni fuvarosok életét. Évtizedeken keresztül, a hatalmas New York-ban összesen 12-13 ezer taxis működött. Manapság már rengeteg módon lehet taxit szerezni, telefonos applikációk, telekocsi fuvarok révén. Akár öt dollárnál kevesebbért is lehet kocsit kapni Manhattanben. Egy 2013-as felmérés szerint, New Yorkban százezer taxi van, ezeknek kb. kétharmada az Uberhez kapcsolódik.

Doug Schifter, a hatvanas éveinek elején járó taxisofőr egy hétfő reggel egyszerűen főbe lőtte magát a new yorki városháza előtt. Mielőtt e végzetes tettét elkövette egy hosszú bejegyzést tett közzé a Facebookon. Részletesen leírta, hogy milyen nehézségeket okozott neki az Uber, és hogy sokszor heti száz óra munkával sem tudott a túléléshez elég pénzt keresni. Az 1980-as években, amikor taxizni kezdett, heti 40 óra a volán mögött tisztes megélhetést biztosított.

Megrázott a cikk. Mindig a szívembe mar, ha valaki olyan kilátástalannak látja a helyzetét, hogy az életét is eldobja. Tudom, nálunk is volt elég felfordulás az Uber kapcsán. A technikai fejlődés még sok keserűséget tartogat azok számára, akiknek a munkája felesleges lesz, mert majd robotok veszik át a szerepüket.

BBC: Újévi őrült taxizás

A szilveszteri buliban elkövetett őrületek utóhatása általában a másnaposság formájában jelentkezik. Ilyenkor az illető megfogadja, hogy soha többé nem rúg be. Az idei év első napjának következményét egy Norvégia fővárosában, Osloban élő férfi viszont hosszú ideig fogja nyögni.

Részegségében sikerült 18 000 norvég koronás (kb. 660 000 Ft) fuvardíjat összehoznia. A 40 éves fickó 3 országon át taxizott a szilveszteri mulatság után. A kopenhágai buliból indult haza és Svédországon keresztül jutott el az Osloban levő lakásáig. Amikor otthon kiszállt a taxiból nem akart fizetni.

A sofőr nem hagyta annyiban a dolgot és kihívta a rendőrséget. Az utas annyira leitta magát, hogy a kiérkező rendőr az ágyban, horkolva talált rá. Nagy nehezen sikerült felébreszteni őt, és szerencsére minden ellenállás nélkül beleegyezett, hogy kifizeti a fuvart. A férfinek egyébként soha semmilyen rendőrségi ügye nem volt.

A cikk végén fellélegeztem! Mázlista volt a taxis, mert a részeg utas nem hányta össze a kocsiját és a bonyodalom ellenére a végén megkapta a viteldíjat. A Kopenhága-Oslo útvonalat amúgy vonattal meg lehet tenni, kb. 12 és fél óra alatt. Valószínű sokkal olcsóbb lett volna a fuvar vonattal, még a vasútállomást érintő két taxizással együtt is.

A másik dolog, ami felmerült bennem, hogy a taxizás is egy meglehetősen bizalmi kérdés. Tényleg, mit tehet egy magyar taxis ha az utas nem tud vagy nem akar fizetni? Nem önkényes megoldásokra gondolnék.

Moscow Mayor Official Site: Taxis szabályok a 2018-as Moszkvai foci VB-re

A moszkvai polgármesteri hivatal saját honlapján közzé tette a a 2018-as Moszkvai foci VB-re vonatkozó taxis előírásokat. A VB alatt csak azok a taxis cégek dolgozhatnak, amelyek erre külön engedélyt kértek. Az engedélyt június 30-g kell beszerezniük. A VB színhelyeinek közelében csak akkreditált taxik várakozhatnak.

A polgármesteri hivatal javasolja a taxisofőröknek, hogy néhány alapvető angol kifejezést tanuljanak meg. Például, legyenek képesek angolul elmondani a várható fuvar díját, az út időtartamát, a legrövidebb útvonalat. A taxisok segítséget is kapnak a polgármesteri hivataltól egy orosz-angol kifejezés gyűjtemény formájában.

A VB alatti taxizásnak bizonyos feltételei vannak. A sofőrnek nem lehet semmilyen folyamatban levő büntető ügye, ki nem fizetett büntetése. A kocsi nem lehet 4 évnél idősebb. A moszkvai taxik színe kötelezően sárga, a moszkvai régióban működő taxiké pedig fehér, amin sárga és szürke csíkok vannak. A taxi kötelező kelléke a taxi lámpa, az azonosító jelölések, sárga rendszámtábla, belső információs tábla a sofőrről és a viteldíjról.

A moszkvai polgármesteri hivatal javasolja a taxis cégeknek, hogy az állandó útvonalakra (pl. reptér, vasútállomás, szállodák, stadionok, hotelek) állapítsanak meg fix árakat.

Moszkvában külön buszsávot alakítanak ki a szurkolókat szállító buszok számára. A szurkolói kártyával rendelkezők ingyen utazhatnak a metrón, a monovasúton, a moszkvai központi vonal vonatain. Némely autóbuszt is ingyen használhtják.

A moszkvai foci VB június 14-től július 15-ig tart. A nyitó és a döntő meccs helyszíne a moszkvai Luzsnyiki Stadion lesz. A mérkőzéseket összesen 11 város 12 stadionjában játszák.

Na, ezt nevezem! Az oroszok pompásan megoldják, hogy ne kerüljenek taxis hiénák a szurkolók közelébe. Azért az a 4 évnél fiatalabb kocsi előírás elég húzós. Vajon hányan tudják ezt teljesíteni? A moszkvai foci VB-ől részleteket a Wikipedián is olvashat.

Lejegyezte: MK