Folytatjuk a taxis nagyvilág böngészését, milyen humoros és komoly események történtek erre-arra. Némelyik sztori egészen nevetséges, mások pedig igencsak gondolkodásra serkentenek. Ezúttal is angol nyelvű hírek fordítását kapja az olvasó, egészen Budapesttől Vietnámig bezárólag kutattunk.

1. Daily News Budapest: Nehéz taxit szerezni Budapesten.

Az első hír a magyar fővárosról szól, angol nyelvű olvasók számára készült. Azért tartom érdekesnek a tartalom megosztását, mert így képet alkothatunk arról, hogy a külföldiek milyen információt kapnak bizonyos témákról, jelen esetben a budapesti taxizásról. A hír így szól.

Budapesten nehéz taxit kapni, áremelés várható. A diszpécser központban nem veszik fel a telefont, nincs szabad taxi, vagy az utolsó pillanatban lemondják a rendelés teljesítését. Az Info rádió szerint ennek az az oka, hogy alacsony a taxisok jövedelme. Következésképpen kevés a taxis, ami elkerülhetetlenül tarifa emeléshez vezet. (Ezután némi politikai jellegű eszmefuttattással folytatja a cikk írója, amelytől eltekintek.)

A szerző idézi Dudás Zoltánt, a BKIK VI. Közlekedés, Szállítás, Szállítmányozás Osztály vezetőjét is, aki elmondta, hogy jelenleg kb. 5600 taxis dolgozik a budapesti utcákon. Hozzátette, hogy egy 2013-as önkormányzati jogszabály lehetővé teszi a taxi tarifa évenkénti felülvizsgálatát. Dudás megjegyezte, hogy több napos vagy hetes előrendelés esetén is csak 20-25 perccel a fuvar előtt kaphatja meg a sofőr az utas címét. Viszont ha pont ebben az időszakban nincs szabad taxi a környéken, akkor előfordulhat, hogy le kell mondaniuk a fuvart. Ilyenkor a mobil applikációkkal sem megy sokra az utas.

Ennyi a hír lényege. Azt én nem tudom ellenőrizni, hogy az előbb leírt forgatókönyv milyen gyakran történik meg, a cikk szerzője hány ember tapasztalatából szűrte le a véleményét. Nyilvánvalóan a szenvedő alany – a hoppon maradt utas – számára a gyakoriság száz százalék. Viszont azt sem tudom elképzelni, hogy ha drágul a fővárosi taxis szolgáltatás, az hogyan oldja meg a fenti problémát. Több pénzért nem jön a taxi? Talán ugyanennek a cikk írójának meg kellene kérdeznie a budapesti taxisokat is. Vajon ők mit gondolnak a diszpécserekről, az elmaradt fuvarokról?

2. Vietnam News: átrajzolt taxis térkép az Uber után

Ruccanjunk ki Vietnámba, ahol szintén izgalmas időszak következik a taxisok számára. Ott nem az ár emelkedik, hanem egy egész új piac megnyílása várható.

A hír szerint az Uber kivonul Délkelet-Ázsiából és eladja részesedését a nála nagyobb szingapúri székhelyű Grab nevű cégnek. (A Grab legutóbbi tőzsdei értéke 6 milliárd amerikai dollár volt!) Milyen hatása lehet a helyi taxi szolgáltatásra az Uber visszavonulásának? Milyen előnyökkel járhat az akció a vietnámiak számára? – ezekkel a kérdésekkel foglalkoztak az elemzők.

Előrejelzések szerint az Uber némi űrt hagy maga után, amit a leggyorsabban felocsúdó helyi taxis vállalkozások tudnak majd kitölteni. “A legjobb szolgáltatást nyújtó cégek nyerhetnek új piacot.” – zárul a cikk.

Az angol nyelvű cikk fordítása során merült fel bennem a kérdés, hogy vajon az Uber globális üzletpolitikájára milyen hatással van az a rengeteg Uber ellenes taxis tüntetés, amit szinte majdnem minden ország megtapasztalhatott. Az írás alapján úgy tűnik, hogy az ázsiai harcot nem az Uber nyerte.

Indiana hírek (USA): taxival ment bankot rabolni

Evansville, egy kb. 320 ezer lakosú amerikai város Indiana államban. A helyi újság olvasói meglepő hírrel találkoztak. Egy 19 éves férfi úgy döntött, hogy taxival megy bankot rabolni. Az USA-ban nem tilos megnevezni a bűnözőket az újságokban, így mi is megtudhatjuk, hogy az illető neve Derrick Faria.

Mivel Faria úr volt kedves taxival mennia rablás színhelyére és onnan haza, elég gyorsan lezajlott a sikeres akció. Viszont ugyanilyen sebesen, alig 1 órán belül le is tartóztatták. Egy banktisztviselő elmondása szerint a rabló egy papírt mutatott neki, amin írásban követelte a pénz átadását, de nem fogott fegyvert az alkalmazottra. A bankrablónak nem ez volt az első találkozása a hatóságokkal, mert korábban már kábítószer birtoklása miatt megbüntették. Szegény taxis is valószínű pórul járt, mert a fuvar végén a rabló a lopott pénzből fizetett.

A cikkből ugyan nem derül ki, hogy az elrabolt pénzt vissza kellett-e adnia a sofőrnek, de erős a gyanúm, hogy igen. Bár ha a napos oldalról nézzük, a taxis örülhetett, hogy nem fegyverrel kényszerítették a szolgáltatás lebonyolítására.

4. BBC: Egy peches dán drogdíler

Ha az előző hír bűnözője peches volt, akkor ez a kopenhágai drogkereskedő egyenesen szerencsétlen. Az eset még karácsonykor történt, akár egy váratlan ajándéknak is felfogható a rendőrség számára, amit a díler persze nyilván szívesen elkerült volna.

Az történt ugyanis, hogy a kannabisszal kereskedő férfi nagyon gyorsan szerette volna hazavinni a droggal teli táskát. Az illető leintett egy kocsit, ami meg is állt. Ő bepattant a hátsó ülésre a rengeteg kábszerrel a táskájában, majd bemondta a lakcímét. Ekkor derült ki, hogy a taxinak vélt kocsi valójában egy rendőrautó! Micsoda pech!
A rendőröknek azért volt gyanús az illető, mert a “fuvar” egy ismert drogkereskedő kerületből indult. A férfi viselkedése, a nagy táska adott okot az utas átvizsgálására. Abban a kerületben a rendőrség egyébként nagyon gyakran tart házkutatásokat. Ritkán fordul elő, hogy a díler megy a rendőrséghez, fordítva szokott lenni.

5. Gulf News: az Abu Dhabi-ban működő taxisok 7 legnagyobb hibája

Abu Dhabi az Egyesült Arab Emirségek fővárosa, a magyarok által is jól ismert Dubai után a második legnépesebb város. A helyi rendőrség óriási energiát fektet a közlekedés biztonságának növelésére. Ezen akció keretében a taxisok számára meghirdették az úgynevezett “tudatos vezető kampányt”, amely során a taxisok által ekövetett legnagyobb hibákra hívják fel a figyelmet. Lássuk mik is ezek a problémák:

 • A taxis túl közel parkol egy tűzcsaphoz.
 • A taxis túl közel parkol az előtte álló autóhoz.
 • A taxis olyan helyen parkol, ahol akadályozza a többiek közlekedését.
 • A taxis leparkol egy baleset miatt lezárt területen.
 • A taxis a mozgássérültek számára fenntartott helyen parkol.
 • A taxis leparkol egy kereszteződésben.
 • A taxis egy kanyarban parkol.

Mint látható, a 7 bűn mindegyike a parkolással kapcsolatos. A két utolsó “hiba” különösen meglepő, bár ezek szerint az Abu Dhabi-ban dolgozó taxisok számára szinte természetes. Persze van annak is valami bája, ha a baleset miatt lezárt területen helyeznek egy taxit biztonságba. Hacsak nem egy sérülthöz hívták.

6. Boston, USA: a bostoni taxi utasainak 8 bűne

Az arab taxisok 7 bűne után most nézzük meg mi a bostoni taxi utasok 8 bűne. Egy több évtizede dolgozó bostoni taxis összefoglalta azokat a számára zavaró viselkedési formákat, melyeket a kedves utasok mutatnak az utazás során.

 • Az utas szolgának tekinti a taxi sofőrt – vagy még alacsonyabb rendű alattvalójának.
 • Az utas célja gyalog könnyebben és egyszerűbben elérhető.
 • Az utas folyamatos utasításokat ad, hogy merre menjen a taxis.
 • Az utas a közlekedési szabályok megsértésére kéri a taxist, például gyorshajtásra.
 • Az utasok szexuális életet élnek a hátsó ülésen.
 • Az utas étteremnek tekinti a taxit, étellel és itallal szennyezi az üléseket. Az utazás utáni takarítás költsége persze nincs benne a fuvardíjban. A hátramaradó ételszagról nem is beszélve.
 • Az utas olyan részeg, hogy szinte magától be sem tud szállni.
 • Az utas nagyon kevés borravalót ad.

Szóval a lényeg, hogy az utas tekintse embernek a taxist is és tisztelje a taxiját. Ne oktassa ki a sofőrt az útvonalról, ne szemeteljen, és ha borravalót ad, akkor az ne pár fillér legyen. A taxisofőr élete nem mindig rózsás, időnként nagyon nehéz. Azonban ne felejtsük el, hogy a taxisnak ez a munkája, ebből tartja el a családját. Ne nehezítsük az életét!

Lejegyezte: MK